ua en ru

На Буковині газовики викрили близько 250 фактів крадіжок природного газу

На Буковині газовики викрили близько 250 фактів крадіжок природного газу Фото: газ (УНІАН)

Газовики констатують, що після значного здорожчення енергоносія споживачі все частіше вдаються до незаконних способів споживання природного газу

В період з січня по листопад 2017 року фахівцями ПАТ "Чернівцігаз" було виявлено близько 250 фактів незаконного споживання природного газу. Внаслідок таких дій, порушники завдали державі збитків на суму майже в 2 млн грн, а найбільша сума, яку довелося відшкодувати, склала 88 тисяч гривень. Про це повідомляє прес-служба компанії.

За десять місяців 2017 року в Чернівецькій області зафіксовано 245 фактів несанкціонованого використання природного газу. Найбільша кількість порушень пов’язана з втручанням в роботу приладів обліку (лічильників). З початку року зафіксовано 227 таких випадків, більше половини з них - в Кіцманському районі та в м. Чернівці. Також фахівці "Чернівцігазу" виявили 14 фактів самовільного відновлення газоспоживання та 4 врізки в газопроводи.

"Ми постійно аналізуємо обсяги споживання блакитного палива. На підставі цих даних наші фахівці проводять перевірки з використанням сучасного обладнання для визначення об’єктів споживачів та ділянок газопроводів, на яких фіксується розбаланс обсягів блакитного палива. Наприклад, якщо в якомусь домоволодінні обсяги споживання суттєво знизилися та не відповідають встановленим газовим приладам – це вже підстави для проведення перевірки", - інформує голова правління ПАТ "Чернівцігаз" Віктор Горда.

Газовики констатують, що після значного здорожчення енергоносія споживачі все частіше вдаються до незаконних способів споживання природного газу. Однак, варто зауважити, що природний газ є державною власністю, за несанкціоноване використання якого, законодавством накладається значні суми штрафів.

За фактами виявлених порушень нараховано та сплачено збитків на суму в 1 мільйон 921 тис грн, на розгляді в судах залишаються справи стосовно 5 об’єктів комунально-побутової сфери, за якими загальна сума позовів складає ще 911 тисяч гривень. Зокрема, мешканець с. Топорівка Новоселицького району, який протягом тривалого часу використовував блакитне паливо, сплатив 88 086 тис грн.

Кожен випадок несанкціонованого підключення та використання природного газу, окрім нанесення матеріальних збитків, несе загрозу виникнення аварійних ситуації і може стати причиною пожеж, руйнувань будівель та загибелі людей. Тому, ПАТ "Чернівцігаз" звертається до всіх громадян з проханням повідомляти про відомі факти самовільного втручання в газорозподільну систему за наступними номерами телефонів: (0372) 54 90 06, (067) 372 37 88 або ж електронною поштою infobezpeka@cvgas.com.ua.