ua en ru

Як будуть змінюватися ціни на початку 2021 року: прогноз Мінекономіки

Як будуть змінюватися ціни на початку 2021 року: прогноз Мінекономіки Фото: магазин (Віталій Носач, РБК-Україна)

Темпи інфляції будуть стримуватися за рахунок менших витрат населення

Упродовж І кварталу 2021 року на рівень споживчої інфляції впливатимуть декілька чинників. Зокрема, переорієнтація населення на товари першої необхідності та утримання від зайвих витрат.

По це йдеться в огляді Департамент стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Як зазначається в огляді, стимулюватимуть зростання цін чинники монетарного та адміністративного характеру (підвищення тарифів, зокрема на електроенергію, природний газ). Також на ціни буде тиснути висока собівартість виробництва під впливом сезонності на продовольчому ринку.

З іншого боку, посилення такого чинника як утримання від значних витрат на фоні пандемії COVID-19 (особливо на фоні запровадження локдауну в січні та продовження карантину до кінця лютого), навпаки, частково компенсуватиме дію інфляційних чинників, зазначили в Мінекономіки.

"Передбачувана і стримана динаміка обмінного курсу гривні загалом не спотворюватиме ціноутворення на споживчому ринку", - йдеться в огляді.

Нагадаємо, НБУ очікує прискорення інфляції через бюджетні трати наприкінці 2020 року. За даними НБУ, традиційно високий обсяг витрат з держаного бюджету наприкінці року може посилювати інфляційний та девальваційний тиск. Це ж стосується бюджетних витрат наступного року.

Відзначимо, у державному бюджеті на 2021 рік закладений рівень інфляції на рівні 7,3% (грудень до грудня попереднього року). Це офіційний прогноз Мінекономіки, затверджений Кабінетом міністрів.