ua en ru

Будучи держсекретарем США Клінтон запросила Пінчука на вечерю для спонсорів її Фонду в 2012

Будучи держсекретарем США Клінтон запросила Пінчука на вечерю для спонсорів її Фонду в 2012

У 2012 році Віктор Пінчук взяв участь в обіді для спонсорів Фонду Клінтона, який організовувала у 2012 році держсекретар Хілларі Клінтон. Про це пише газета Wall Street Journal з посиланням на електронні листи Держдепартаменту США, які потрапили в розпорядження НКО Citizens United і поширені в цей вівторок.

У той же час, Associated Press з посиланням на календар Держдепартаменту повідомило, що, принаймні, 85 з 154 людей поза урядом, які зустрічалися або говорили з Хілларі Клінтон по телефону, коли вона була держсекретарем, виступили спонсорами Фонду Клінтон.


В одному з електронних листів Хума Абедін, помічниця, Клінтон, наводить список осіб, запрошених на вечерю Фонду Клінтона в червні 2012 року, який влаштовувався в будинку нинішнього кандидата на посаду президента США від демократів. За даними видання, в список гостей Клінтон входили високопоставлені представники адміністрації президента США Барака Обами, спонсори Демократичної партії США, політичні консультанти і спонсори фонду.

В короткому описі всіх гостей вечора Віктор Пінчук описується як "успішний бізнесмен, чия роль у цивільних, міжнародних справах, а також у благодійних організаціях зробила його лідером в області зростаючої взаємодії України з Європою та світом".

На думку республіканців, вечеря, на якій був присутній Віктор Пінчук, є ілюстрацією пересічних інтересів між Фондом Клінтона та держдепартаментом США Хілларі Клінтон.

Wall Street Journal повідомляє, що, за словами гостей вечері, це був великий захід в стилі "шведський стіл", а також що Пінчук менше хвилини спілкувався з Хілларі Клінтон.

"Віктор (Пінчук, - ред.) ніколи не говорив Клінтонам чогось, що було в його особистих інтересах з точки зору заробітку грошей або отримання влади, наскільки мені відомо. Мова йшла тільки про те, що один з провідних представників українського суспільства намагався сприяти трансформації країни", — заявив представник Фонду Пінчука Томас Вайє.

За даними видання, Фонд Пінчука пожертвував у Фонд Клінтона близько 8,6 млн дол, коли Клінтон була держсекретарем США.

Також повідомляється, що в період відвідування цієї вечері Віктор Пінчук наймав Дага Шоена для організації зустрічей з представниками Держдепартаменту США і Білого Дому для промоутування демократизації в Україні. Шоен - колишній радник екс-президента США Білла Клінтона.

У той же час, Associated Press з посиланням на календар Держдепартаменту повідомило, що, принаймні, 85 з 154 людей поза урядом, які зустрічалися або говорили з Хілларі Клінтон по телефону, коли вона була держсекретарем, виступили спонсорами Фонду Клінтон. Новина Associated Press стала результатом запиту трирічної давності календаря і розкладу зустрічей Хілларі Клінтон, і представляє часткову картину її зустрічей. Туди не увійшли зустрічі з федеральними співробітниками та представниками іноземних урядів.

Втім, Брайан Феллон, представник передвиборної кампанії Хілларі Клінтон зазначив, що інформація, опублікована Associated Press, є неповною і вводить в оману. "Публікація ґрунтується на повністю невірних даних", - заявив Феллон.