ua en ru

У Будапешті тисячі людей вийшли на захист Центральноєвропейського університету

У Будапешті тисячі людей вийшли на захист Центральноєвропейського університету Фото: мітинг на підтримку CEU в Будапешті

Кількість демонстрантів (професори, угорські та іноземні студенти) оцінили в "десять тисяч" осіб

Тисячі людей 2 квітня 2017 року вийшли на демонстрацію в Будапешті, щоб підтримати Центральноєвропейський університет (CEU), який зазнав критики з боку прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Кількість демонстрантів, серед яких - професори, угорські та іноземні студенти, оцінили в "десять тисяч" осіб, передає DW.

Зазначено, що заснований у 1991 році мільярдером Джорджем Соросом Центральноєвропейський університет стверджує, що нові зміни до законодавства Угорщини мають на меті унеможливити його роботу в цій країні.

Раніше угорський прем'єр заявив, що "університет Сороса" весь час "шахраював", оскільки міг одночасно надавати дипломи угорського та американського зразка, що давало йому "несправедливу перевагу" над іншими вишами країни. Нині майбутнє університету "залежить від переговорів між урядами Угорщини та США".

Повідомляється, що нововведення до законодавства передбачають необхідність переговорів уряду Угорщини з урядами інших країн з-поза ЄС, чиї університети представлені в країні. Обговорення нововведень у парламенті має відбутися наступного тижня. У CEU вчаться 1400 студентів із понад 100 різних країн. Серед університетів світу, де викладають політологію та міжнародні студії, CEU потрапив у 50 найкращих.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Угорщині влада просить громадян заповнити анкету під назвою "Зупинімо Брюссель", в якій запитує про ставлення до політики Євросоюзу, котра, на думку угорських посадовців, загрожує незалежності країни.