ua en ru

БТР, водомети і оточення Мінська: що відбувається в Білорусі в 29-ий день протестів

БТР, водомети і оточення Мінська: що відбувається в Білорусі в 29-ий день протестів Фото: протести в Білорусі (t.me/tutby_official)
Автор: РБК-Украина

У неділю, 6 вересня, протестувальники в Мінську та інших містах Білорусі готуються вийти на демонстрації вже 29-ий день поспіль. У столицю стягують посилені наряди силовиків, БТР, водомети, а підземні переходи перекривають. Демонстранти планують вийти на вулиці о 14:00. Детальніше про це - в матеріалі РБК-Україна.

Затриманий ще один член Координаційної ради опозиції

Під час протестів 6 вересня затриманий член Координаційної ради білоруської опозиції Андрій Єгоров. Інформація про його місцезнаходження досі не відома.

Мінімум 60 людей арештовані після акцій в Мінську

З Заводського РВВС в СІЗО Жодино повезуть близько 60 осіб. Вже приїхали автозаки. Близько 40 осіб відпускають.

Крім того, після затримання в лікарню забрали трьох людей.

Затримані рятувальники, які витягли з річки протестуючих в Мінську

Після того як ввечері учасники Маршу єдності практично розійшлися, силовики влаштували рейд в Парку Перемоги. Щоб уникнути затримань, мітингувальники стрибнули з набережної в річку. Там їх підібрали рятувальники - і перевезли на інший берег озера, де знаходиться їх станція.

В результаті шістьох рятувальників затримали.

МВС та правозахисники повідомляють про сотні затриманих

Міністерство внутрішніх справ Білорусі заявило, що під час масових акцій протесту в містах країни силовики затримали сотні мітингувальників.

Водночас правозахисний центр "Весна" пише про затримання 167 осіб лише під час акцій протесту в Мінську. Серед затриманих опозиціонерка Ольга Павлова, журналіст білоруського "Радіо Рація" Артем Сизинцев, а також керівниця "Екодому" Ірина Сухій.

Газ та затримання біля резиденції Лукашенка

На проспекті Переможців біля резиденції президента силовики застосували газ проти демонстрантів. Один з протестувальників зробив напис на щитах силовиків, у відповідь на це ОМОН застосував сльозогінний газ.

Пізніше, коли більша частина мітингувальників вирушила від резиденції до Стели, силовики почали затримувати учасників акції. У Парку Перемоги силовики затримали щонайменше 20 демонстрантів.

Жорсткий розгін протесту у Гродно

У Гродно силовики почали розганяти акцію протесту на проспекті Янки Купали. Силовики застосовують сльозогінний газ та гумові кийки. Розгін супроводжується затриманням протестувальників.

Поки невідомо, скількох учасників акції вдалося затримати. Також невідомо, чи є постраждалі серед протестувальників.

Протестувальники прийшли до резиденції Лукашенка

Багатотисячна колона мітингувальників підійшла впритул до загородження силовиків поблизу Палацу Незалежності в Мінську. Дорога до резиденції Лукашенка перегороджена колючим дротом та бронетехнікою.

У Мінську знову блокують інтернет

Оператор зв'язку А1 повідомив, що за наказом влади обмежує пропускну здатність мобільного інтернету в Мінську. У місті можуть спостерігатися складнощі з доступом до мережі.

Бронетранспортери біля Палацу Незалежності в Мінську

Мітингувальники намагалися пройти по вулиці повз Палацу Незалежності, але їм перегородили шлях спецтехніка і силовики.

Протести в Гродно

Жителі міста збираються в різних частинах міста і колонами рухаються до центру. Одна з колон піддалася нападу силовиків. В результаті затримали кілька людей.

Почалися затримання

Близько 10 осіб було затримано біля готелю "Бон" в Мінську, яка знаходиться недалеко від метро "Пушкінська".

Закриті станції метро

12.30 на вхід і вихід закриті станції метро "Площа Леніна", "Жовтнева", "Купалівська", "Площа Перемоги", "Площа Якуба Коласа". Потяги слідують без зупинки на даних станціях. Мінський метрополітен перепрошує за тимчасові незручності, прийняті "в цілях забезпечення безпеки пасажирів".

Силовики оточують Мінськ, місто заїжджають БТР і водомети

За даними видання TUT.by Майдан Незалежності в Мінську оточена з усіх сторін. Прибувають нові автобуси з силовиками, а пішоходи обурені тим, що не можуть скористатися підземними переходами та перетнути площу.

Тим часом на Жовтневій площі розгортають колючий дріт. Вже оточена Площа Незалежності. Підземні переходи, що ведуть на площу, також закриті.

У Мінську помітили БТР і водомети.

Запланований "Марш Єдності"

У Мінську висловити протест президентові Олександру Лукашенку збираються на Площі Незалежності та проспекті Незалежності. В інших містах акції протесту заплановані на такий же час. Демонстранти збираються виходити в центри своїх міст.

Відзначимо, вже 29 днів у Білорусі тривають протести проти чинної влади з Лукашенком на чолі. Серед основних причин невдоволення мітингувальників - результати минулих 9 серпня виборів, на яких Лукашенко отримав понад 80% підтримки виборців, що, на думку активної частини суспільства, є фальсифікацією. Також демонстранти незадоволені масовими затриманнями та насильством з боку силовиків за час акцій протесту.