ua en ru

У Брюсселі погодили проект декларації для саміту ЄС-Західні Балкани

У Брюсселі погодили проект декларації для саміту ЄС-Західні Балкани Ілюстративне фото (ec.europa.eu)

У новій декларації шість країн Західних Балкан названі "партнерами"

Посли країн Європейського Союзу погодили проект тексту декларації для саміту ЄС-Західні Балкани, який відбудеться в травні в Болгарії. Про це повідомив в Twitter брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Посли ЄС погодили проект тексту декларації для саміту ЄС-Західні Балкани, який відбудеться в Софії 17 травня. Слово "декларація" досі обговорюють, але шість країн Західних Балкан названі "партнерами", а не просто "державами" або "країнами", - написав журналіст.

Як відомо, 17 квітня Європейська комісія рекомендувала розпочати переговори про вступ в блок з Албанією і Республікою Македонія. Серед балканських країн переговори про вступ у ЄС вже ведуться з Сербією (з 2014 року) і Чорногорією (з 2012 року).

Нагадаємо, 6 лютого Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати новий імпульс інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

У стратегії йдеться, що до 2025 року в ЄС "може бути більше 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до Євросоюзу залежатиме від їх власних заслуг, їх швидкості і від конкретних досягнутих ними результатів".