ua en ru

Брюссель звинувачує прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі в обмані ЕЦБ

У Брюсселі вкрай незадоволені італійським прем'єр-міністром Сільвіо Берлусконі: єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер навіть звинуватив його в обмані Європейського центробанку (ЄЦБ). Дії уряду Італії з боротьби з борговою кризою отримали від високопоставленого європейського чиновника вкрай негативну оцінку.

"Італією правлять огидно", - відкрито заявив Оттінгер в Берліні на цьому тижні в ході свого виступу перед представниками німецьких ділових кіл. Єврокомісар підкреслив, що Рим проявив безвідповідальність, коли спочатку сформував великий заходів мерів зі скорочення державних витрат, а потім, зіткнувшись з протестами, частково відмовився від своїх планів. В результаті обдуреним виявився ЄЦБ, який для підтримки ринкових процентних ставок купував італійські державні облігації, підкреслив Оттінгер.

Для того, щоб витягнути країну з боргового болота, Кабінет міністрів під керівництвом Берлусконі після першого, прийнятого в липні пакету заходів економії в обсязі 48 млрд євро підготував в середині серпня другий пакет розміром 45 млрд євро. Потім через протести і страйків, що розгорнулися в Італії, уряд пішов на поступки і чотири рази вносив зміни до цього документа, пом'якшуючи пропоновані заходи.