ua en ru

Британський суд дозволив називати словом "горілка" тільки справжню горілку.

Британський суд виніс ухвалу по тяжбі виробників спиртних напоїв Diageo і Intercontinental Brands (ICB), уклавши, що найменування продукту "горілка" повинно охоронятися законом нарівні з такими назви, як шампанське або віскі. Суддя Верховного суду Англії і Уельсу Річард Арнольд підтримав претензії Diageo до конкурентів, ухваливши, що виробники не мають права продавати під ім'ям "горілка" або похідними іменами спиртні напої, що не є горілкою.

"У цій справі суду вперше потрібно було вирішити, чи володіє виробник горілки тими ж правами, що і виробники шампанського, хереса, спиртного напою advocaat, віскі або швейцарського шоколаду", - вказав суддя Р.Арнольд у введенні до вердикту, опублікованого в базі судових матеріалів Великої Британії.

Транснаціональна корпорація Diageo, що виготовляє зокрема горілку під маркою Smirnoff, подала позов проти свого малого конкурента Intercontinental Brands, який в 2005 р. вивів на ринок алкогольний напій під брендом Vodkat, що швидко став популярним. У своєму позові Diageo заявляла, що ICB вводить споживачів в оману, оскільки найменування Vodkat примушує їх думати, що вони купують справжню горілку.

Суддя розсудив, що найменування Vodkat "очевидним чином вказує на те, що продукт під даним ім'ям є або горілкою, або її різновидом або ж містить горілку як одного з своїх інгредієнтів". Реалізовуючи напої під таким брендом, ICB "розраховувала ввести в оману істотну частину споживачів, змусивши їх вважати, що вони купують саме горілку або слабкіший різновид даного напою". Проте Vodkat не є горілкою хоч би тому, що вміст даного напою складає лише 22%, а не 37,5% або вище, вказав суддя Р.Арнольд.

Рішення Верховного суду Англії і Уельсу у справі Diageo і Intercontinental Brands означає, що остання більше не зможе продавати напої під ім'ям Vodkat. "Ми впевнені, що вердикт суду у цій справі важливий не тільки для Diageo, але і для інших власників горілчаних брендів, виробників горілки і споживачів", - заявив директор Diageo з глобального маркетингу Філіп Елмонд, коментуючи рішення суду.

Зазначимо, що у вердикті англійського правосуддя вказується, що слово "горілка" має російське походження і даний напій асоціюється перш за все з Росією, хоча на першість у винаході горілки також претендує Польща.