ua en ru

Британський регулятор FCA почав перевірку системи визначення цін на золото

Британське Управління по контролю за поведінкою на фінансових ринках (FCA) 19 листопада початок попередню перевірку системи визначення цін на золото, пише "Комерсант-Україна".

FCA хоче встановити, наскільки прозорою та справедливою є процедура визначення цін на золото. Як повідомляє Bloomberg з посиланням на осіб, знайомих з ситуацією, це попередня перевірка, яка не є офіційним розслідуванням. Деталі перевірки не повідомляються, які саме показники і методи досліджуються регулятором, невідомо.

Одним з найважливіших показників є лондонський фіксинг - спотова ціна на тройську унцію (31,1 г) золота, встановлюється компанією London Gold Market Fixing Limited, що об'єднує п'ять великих банків: британські Barclays і HSBC, німецький Deutsche Bank, французький Societe Generale і канадський Bank of Nova Scotia. Визначення фіксингу відбувається двічі в день. Лондонський фіксинг, по суті, є світовою ціною на золото: по ньому здійснюються взаєморозрахунки між учасниками біржі металів, він є неофіційним орієнтиром при визначенні ціни на золото по всьому світу.

Ще в березні перевірку процедури визначення цін на золото і срібло початку американська Комісія з торгівлі сировинними ф'ючерсами. Перевірка цін на золото є частиною більш широких перевірок системи визначення різних ставок і цін. Подібні перевірки почалися після розгорівся торік скандалу навколо маніпуляції ставкою LIBOR. У жовтні FCA також почав розслідування щодо декількох банків на предмет маніпулювань валютними курсами на ринку Forex. У регулятора виникли підозри, що деякі банки діляться інформацією між собою про майбутні покупки клієнтів, щоб вплинути на курси-орієнтири.

"Є модель такого роду перевірок у рамках кількох відразу. Я не думаю, що це сильно вплине на ціни на золото, але це може змінити процедуру того, як вона визначається", - заявив Білл о'ніл з компанії Logic Advisors. Деякі експерти вважають, що якщо підозри в маніпуляціях цінами на золото підтвердяться, розгляд може привести до наслідків, порівнянним з наслідками розслідування навколо маніпуляцій з LIBOR.