ua en ru

Британські ЗМІ заявили про співпрацю Асада з "Ісламською державою"

Британські ЗМІ заявили про співпрацю Асада з "Ісламською державою" Фото: президент Сирії Башар Асад

Телеканал Sky News посилається на витік секретних файлів ІД

Президент Сирії Башар Асад і угруповання "Ісламська держава" перебували у змові між собою. Про це йдеться в розслідуванні телеканалу Sky News.

Телеканал посилається на витік секретних файлів ІД. Мова в них, серед іншого, йде про співпрацю в Пальмірі. За твердженням телеканалу, незадовго до звільнення цього древнього міста, який кілька місяців був окупований ІД, представники організації і сирійської влади підготували документ. У ньому йдеться про відведення всієї важкої артилерії і зенітних кулеметів від Пальміри.

Один із перебіжчиків з ІД підтвердив телеканалу, що угруповання координує пересування своїх бійців, зокрема їхній відхід із раніше контрольованих районів, із сирійською владою.


Sky News також наводить інші документи, які нібито підтверджують співпрацю. Так, в одному з них йдеться про водія, який повинен був проїхати через пропускні пункти ІД й обміняти нафту на добрива у представників сирійської влади. Перебіжчики з ІД заявили ЗМІ, що ця торговельна угода діє вже кілька років.

В іншому листі йдеться про події листопада 2013 року. З документа випливає, що ІД отримала відомості про бомбардування району Аль-Каср, які мають відбутися найближчим часом. У листі розповідається про вивезення всієї зброї та обладнання з цього району. Джерела каналу стверджують, що евакуація була узгоджена ІД і сирійською владою.

Нагадаємо, раніше спецпредставник ООН із Сирії Стаффан де Містура заявив, що бойові дії в Алеппо можуть припинитися у найближчі години.