ua en ru

Британські нафтогазові компанії можуть піти з українського ринку

Британські нафтогазові компанії можуть покинути Україну рішень влади. Про це йдеться в листі британського посла Саймона Сміта на ім'я прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана від 26 листопада 2014 р.

У листі Саймона Сміта йдеться про останні законодавчі ініціативи на газовому ринку, серед яких заборона приватних компаніях продавати газ промисловим підприємствам. "Ці заходи, на жаль, не сприяють зміцненню впевненості британського бізнесу в необхідності інвестицій сьогодні або планами про вихід на український ринок у майбутньому. Ми стурбовані потенційно негативними наслідками запровадження цих запланованих заходів, а також запланованими більш високими податками за користування надрами. Все це може загальмувати просування України до ефективної енергетичної безпеки", - зазначив посол.

Експерти зазначають, що постанова Кабміну про закупівлі промислових обсягів природного газу виключно у НАК "Нафтогаз України" фактично позбавляє приватний газодобувний бізнес ринку збуту на користь монополіста. Дане рішення викликало негативну реакцію міжнародного співтовариства - своє здивування вже висловили у Міжнародному валютному фонді, Енергоспівтоваристві ЄС, Світовому банку, Американської торгової палати в Україні, Європейської Бізнес Асоціації та ін.

На думку Роберта Бенша, керуючого директора Pelicourt (акціонера Cub Energy), якщо ситуація не зміниться, інвестори підуть і не захочуть вкладати в країну, де податки зростають, а твою компанію можуть відібрати. Про це Бенш заявив на Конференції з питань інвестицій в Україну, організованої Британо-Українською торговою палатою.

У свою чергу, Джон Буш, який представляє енергетичний відділ посольства США в Україні, також підкреслив наявність програм в энергесекторе і допомогу з їх реалізацією в Україні з метою зупинити відхід інвесторів з країни.

Британські нафтогазові компанії можуть піти з українського ринку