ua en ru

Британські екологи виступають проти видобутку сланцевого газу

Сланцевий газ, запаси якого були знайдені у Великобританії, може стати одним з основних джерел енергії, тим самим вирішивши проблему енергобезпеки країни. Проте місцеві екологи побоюються, що видобуток сланцевого газу може спровокувати сейсмічну активність. Окрім цього, є побоювання того, що сланець відсуне на другий план боротьбу з глобальним потеплінням клімату, передає "Росія 24".

При цьому урядова комісія, організована для розгляду цього питання у відповідь на протест екологів, прийшла до висновку, що застосування сейсмонебезпечного методу видобутку газу може бути продовжене, оскільки підземні поштовхи при видобутку газу продовжуватимуться, але їхня потужність дуже мала для спричинення серйозного збитку.

Комісія прийшла до цього висновку, незважаючи на те, що використання цього методу вже стало причиною двох землетрусів у Англії. В результаті екологи залишилися незадоволені цим рішенням. Раніше вони добилися зупинки видобутку, початого британською газовою компанією Cuadrilla поблизу Блекпулу, після землетрусів у 2011 р.

Запаси сланцю у Великобританії можуть перевищити 1 тис. tcf (трильйони кубічних футів) - в п'ять разів більше поточних оцінок. Це може вивести країну в світові лідери з видобутку.

Оцінити обсяги покладів сланцевого газу - проблема для всіх виробників. Проте, якщо підтвердиться цифра в 20 tcf, то Британія увійде до двадцятки світових лідерів виробництва. Якщо резерви складають 1 тис. tcf, країна виходить на один рівень з США, Китаєм і Аргентиною. За словами експертів, незалежно від підсумкових даних, Лондон зможе вийти на самозабезпечення енергією. При цьому вартість виробництва поки що залишається дуже високою. Отже британцям буде потрібно нове устаткування. При нинішніх витратах видобуток сланцевого газу буде вигідний, тільки якщо ціни на нафту перевищать 200 дол.

Зазначимо, Болгарія заборонила розвідку сланцевого газу шляхом фрекінгу з екологічних побоювань.