ua en ru

Британська BAE Systems стала лідером серед виробників озброєння.

У світовій оборонній галузі відбулися серйозні зміни: вперше лідером за обсягом продажів озброєнь став не американський, а британський концерн. За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI), на першому рядку списку ста провідних компаній з цього показника в 2008 р. опинилася BAE Systems, яка обійшла свого основного конкурента Boeing, передає РБК daily.

Виручка BAE Systems за 2008 р. склала 32,4 млрд дол. Позаду британців опинилися такі американські важкоатлети, як Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman і General Dynamics. Вперше серед першої двадцятки в цьому рейтингу опинилося російське оборонне підприємство "Алмаз-Антей", що посіло 18-е місце. Його виручка за 2008 р. склала 4,34 млрд дол.
За даними SIPRI, успіху BAE Systems перш за все сприяв попит на її продукцію в США, які стають все більш привабливим ринком для зарубіжних виробників озброєнь. Так, понад 50% своєї виручки BAE Systems отримала саме там. Найбільшою популярністю у американців користувалася британська бронетехніка, що цілком прогнозовано зважаючи на військові дії США в Іраку і Афганістані. В цілому ж підрозділ озброєнь для сухопутних військ BAE Systems зумів збільшити свою виручку в 2008 році з 7 млрд до 12 млрд дол. "Рейтинг свідчить про те, наскільки важливим став ринок США, а також про посилення інтернаціоналізації світової оборонної галузі", - зазначила експерт SIPRI Сьюзен Джексон.
У 2008 р. сумарна виручка ста найбільших оборонних компаній склала 385 млрд дол., що на 39 млрд дол. перевищує показник 2007 року. До речі, всього лише шість концернів з цієї сотні мають результати гірше, ніж в попередньому році. Про те, наскільки великі ці цифри, свідчить той факт, що загальний обсяг коштів, направлених Організацією економічного співробітництва і розвитку для підтримки своїм членам в 2008 р., склав 120 млрд дол.