ua en ru

Британська преса: Уїльяму і Кейт потрібно буде постаратися, щоб забезпечити дитині нормальне дитинство

Вперше з 1894 р. у британської монархії є одночасно три прямих престолонаслідника, пише Guardian. Хлопчик з'явився на світ в 16:24 за британським літнім часом, але офіційне оголошення послідувало лише чотири години потому. Це пов'язано з тим, що щасливим батькам хотілося насолодитися часом наодинці зі своїм новонародженим сином і потім самим повідомити цю радісну звістку королеві та іншим членам родини.

Вперше з 1894 р. у британської монархії є одночасно три прямих престолонаслідника, пише Guardian. Хлопчик з'явився на світ в 16:24 за британським літнім часом, але офіційне оголошення послідувало лише чотири години потому. Це пов'язано з тим, що щасливим батькам хотілося насолодитися часом наодинці зі своїм новонародженим сином і потім самим повідомити цю радісну звістку королеві та іншим членам родини.

Немає жодних сумнівів, що до новонародженого буде проявлятися величезний інтерес - як з боку суспільства, так і ЗМІ. Вже сьогодні практично всі газети Великобританії помістили на обкладинки фотографії Кейт і Вільяма, а після народження малюка роздумують про те, яке боудущее його чекає, повідомляє ВВС.

Times зазначає, що герцогові і герцогині Кембриджських потрібно буде неабияк постаратися, щоб забезпечити своїй дитині нормальне дитинство.

Читайте також: Британія святкує народження спадкоємця королівського престолу

"У століття повсюдного проникнення мас-медіа попит на фотографії і історії про дитину буде неймовірно високий. Але герцог і герцогиня постараються забезпечити своєму синові якомога більше приватності. Вони також зроблять все, щоб життя дитини якомога менше була пов'язана з протоколами і формальностями" , - пише газета.

Але з іншого боку, їм доведеться дотримуватися традицій, тому що їх дитині одного разу належить стати главою держави, і тому інтерес громадськості до нього природний. На думку письменника Крістофера Уоріка, Вільям і Кейт спробують встановити якусь угоду зі ЗМІ в тому, що стосується приватності. Коли принц Вільям навчався в університеті, преса його не турбувала. В обмін він певну кількість разів на рік давав інтерв'ю і фотосесії для преси, нагадує Times.

Відомо, що перша зустріч новонародженого зі ЗМІ відбудеться, коли Кейт залишатиме лікарню Сент-Мері, потім буде традиційна фотозйомка щасливої ​​родини в домашньому інтер'єрі, а потім відбудеться хрещення, яке, швидше за все, проведе архієпископ Кентерберійський в музичній кімнаті Букінгемського палацу. До моменту хрещення молода сім'я оселиться у квартирі 1А в Кенсингтонському палаці.

Читайте також: Кейт Міддлтон народила сина

Одним з головних питань в тому, що стосується приватності, стане освіта хлопчика. Королівські діти більш не отримують домашню освіту. Можна з великою впевненістю припустити, що одним з етапів навчання стане Ітонський коледж, в якому навчалися принци Вільям і Гаррі. Серед школярів в Ітоні прийнято заводити міцну дружбу без побоювань, що хтось може "злити" королівські секрети пресі, пише Times.

Daily Telegraph пише про "ефект Кейт", який здатний викликати бум продажів речей для новонароджених, будь то візки, ліжечка або дитячий одяг, які обере для свого сина герцогиня Кембриджська. Навіть сукня, в якій вона з'явиться на перших фотографіях зі своєю дитиною, моментально стане хітом продажів.

За словами фахівця з роздрібної торгівлі з компанії Kantar, всі моделі суконь, в яких Кейт з'являлася на публіці, розпродавали за кілька годин. Той же самий ефект буде з її дитиною. За припущенням центру досліджень роздрібної торгівлі, завдяки поповненню у королівській родині продажі в магазинах в Британії можуть у найближчі два місяці зрости на 243 млн фунтів (374 млн доларів) - завдяки сувенірам, іграшкам, книгам, дискам... Всього ж економіка країни може отримати додаткові 500 млн фунтів (770 млн доларів), пише газета.

Читайте також: Маловідомі факти про народження дітей у королівській родині Британії

В інтернеті вже з'явилися товари, пов'язані з народженням первістка Вільяма і Кейт. Можна, наприклад, купити футболку з написом "Royal Baby 22 July 2013. Congrats Will & Kate" ("Королівська дитина 22 липня 2013. Вітаємо, Уїлл і Кейт"). Можна придбати брелок або картонні фотографії новоспечених батьків у натуральну величину.

Поповнення у сім'ї Вільяма і Кейт може, на думку Times, також призвести до збільшення народжуваності серед британців, чергового бебі-буму. Головний редактор журналу Mother and Child Клер Ірвін каже, що вагітність відомих людей часто служить прикладом для наслідування: "Кейт, безсумнівно, продемонструє на своєму прикладі, що наявність дитини в сім'ї є чимось простим. Вона підспудно сподвигне на це інших".

Компанія Clearblue, що займається виробництвом тестів на фертильність і вагітність, повідомила, що продажі їх товарів зросли на 60% після того, як у грудні було оголошено про вагітність Кейт, що стало найбільшим показником зростання за останні п'ять років. Однак, нагадує Times, Британія вже спостерігає активне зростання народжуваності. Торік у країні народилося 724 тис дітей, що стало одним з найвищих показників за 40 років.

Guardian ставить питанням про те, що чекає в майбутньому на дітей, народжених в один день з спадкоємцем престолу. Кількість новонароджених у цей день перевищила 2 тисячі, одна третина з яких доживе до 100 років. Середня тривалість життя для дітей становить зараз 79 років для хлопчиків і 82 роки для дівчаток.

До моменту, коли королівській дитині виповниться 22 роки, кількість жителів у віці 100 років і старше буде більше нинішнього числа жителів англійського міста Ексетер (приблизно 117 тисяч осіб). Всі вони, безумовно, будуть скаржитися на погану погоду.

За даними уряду, до того часу зросте число смертей від сильної спеки, буде відчуватися нестача питної води, хоча при цьому близько 3 млн людей будуть знаходитися в місцях, схильних до ризику повеней, вважає газета.

Фото: Кейт Міддлтон народила сина

Британцям все складніше буде знаходити причини для радості. За даними проведеного урядом дослідження, збільшиться кількість сімей, в яких працюватимуть обоє батьків, більшому числу людей доведеться піклуватися про своїх старих родичів, в результаті міграції в Британії ще більше зросте мультикультурність - все це гарненько перевірить нове покоління місцевих жителів на міцність.

На думку професора Девіда Гордона з Університету Брістоля, за останні два роки стало очевидно, що соціальні індикатори вказують на погіршення рівня життя для більшості жителів Британії. "Вони стануть першим поколінням за довгий час, чиї перспективи виглядають похмуріше, ніж для попереднього покоління. У більшості батьків доходи не збільшуються, якість викладання в школах погіршується, нанівець сходить і безкоштовна медицина", - цитує Guardian професора.

Але з іншого боку, ставлення до дітей з боку батьків зараз набагато краще, ніж 40 років тому, концепція прав дитини міцно закріпилася, а діти краще захищені від поганого поводження. І потім, саме наступне покоління може реалізувати деякі амбіції людства, в тому числі політ на Марс, зауважує Guardian.

Мати герцогині Кембриджської зіграє далеко не останню роль у вихованні майбутнього монарха, вважає Daily Telegraph. Керол Міддлтон стане одним із символів відмови Вільяма і Кейт від сформованих в королівській родині традицій.

Передбачається, що після виписки з лікарні вони відправляться в будинок батьків Кейт, а не в один з королівських палаців. Також, за словами друзів родини, герцогиня не має наміру наймати для дитини няню на постійній основі, що означає, що вона розраховує на допомогу матері.

Вперше за багато століть тесть і теща принца прийматимуть таку активну участь у вихованні майбутнього монарха, пише газета.
Письменниця Пенні Джунор вважає, що Керол Міддлтон стане "дуже важливою" фігурою в життя новонародженого. "Кейт дуже близька до Керол. Дуже багато дівчат після народження дитини люблять перебувати поруч з мамою. Думаю, Вільяму ця ідея не тільки подобається, але він її активно просуває", - говорить вона.

"Очевидно, що він обожнює Міддлтонів. Я думаю, що вони є для нього прикладом того, як може бути щаслива сім'я, як вона може бути згуртованою, як можна радіти всім разом, і йому хочеться відтворити це у своїй родині", - сказала Пенні Джунор в бесіді з Daily Telegraph.

Принц Вільям, який втратив свою матір, принцесу Діану, коли йому було 15 років, дав чітко зрозуміти одразу після заручин, що Міддлтон не відійдеть на задній план. Він знав, що його мати відчувала ізоляцію після того, як занурилася в королівські будні після власного весілля. Тому він хотів, щоб Кейт могла в будь-який момент звернутися за підтримкою до своєї сім'ї.

Керол Міддлтон готується виконувати роль повноцінного бабусі, якої не було у багатьох поколінь королівських дітей, пише Daily Telegraph.