ua en ru

Британська BP більше не вважає доцільним використовувати газопровід Nabucco

Британська нафтогазова компанія BP більше не вважає доцільним використовувати газопровід Nabucco для транспортування азербайджанського газу родовища Шах-Деніз, що належить ВР, в Європу, передає Reuters. BP, спільно з Державною нафтовою компанією Азербайджану і норвезької Statoil розробляюча другу фазу азербайджанського родовища Шах-Деніз, більше не вважає проект Nabucco рентабельнии і розглядає два інших можливих способу транспортування видобутого газу в Европу: задіювати невелику ділянку Nabucco під назвою Nabucco-захід або обійтися своїми силами і спільно з партнерами по Шах-Денізу побудувати газопровід SEEP (Південно-Східноєвропейський газопровід), що бере початок в Угорщині.

Остаточне рішення про Nabucco-захід очікується до кінця червня ц.р., а фінальний маршрут поставок газу в Європу планується затвердити до червня 2013 р.

При цьому Єврокомісія у відповідь на заяви BP повідомила, що не виключає втілення в життя первинного проекту використання Nabucco, що має на увазі поступове задіювання всього газопроводу. Аналогічної думки дотримується німецька енергетична компанія RWE, яка вважає, що Nabucco в його початковій формі є якнайкращим варіантом для всіх акціонерів і учасників проекту.
"Ми впевнені, що зараз буде вибраний саме варіант використання Nabucco-захід, проте згодом початкова концепція плану також буде обговорена", - заявив член ради директорів RWE Леонард Бірнбаум.

Nabucco - магістральний газопровід, який покликаний транспортувати газ з Центральної Азії в Європу (перш за все, до Австрії і Німеччини) в обхід Росії. Як основні постачальники спочатку розглядалися Азербайджан, Ірак і Туркменія. Комерційні постачання газу по газопроводу Nabucco планувалося почати в 2017 р., будівництво трубопроводу було намічене на 2013 р. Вартість проекту оцінюється в 7,9 млрд євро. Учасниками проекту з рівними долями по 16,67% є австрійські OMV, угорська MOL, болгарська Bulgargaz, румунська Transgaz, турецька Botas і німецька RWE.

Нагадаємо, 22 травня Болгарія ратифікувала договір щодо участі в газопроводі Nabucco.