ua en ru

Британська банківська асоціація готова передати функцію встановлення кредитної ставки LIBOR регулюючому органу

Британська банківська асоціація (BBA), що встановлює міжбанківську кредитну ставку LIBOR, висловила готовність передати виконання цієї функції регулюючому органу, передає Reuters з посиланням на заяву BBA, зроблену на тлі очікувань, що британський уряд посилить контроль над формуванням ставки.

Також очікується, що керуючий директор британського Управління з фінансових послуг Мартін Вітлі, що зайнявся дослідженням процесу розрахунку та встановлення LIBOR після того, як банк Barclays був викритий в маніпулюванні ставкою, виступить 28 вересня 2012 р. з низкою рекомендацій. Зокрема, його доповідь, ймовірно, буде містити пропозицію про прив'язку процентної ставки не до очікування банків, а до реальних операціях.

Розрахунок ставки LIBOR неодноразово піддавався критиці, починаючи з фінансової кризи 2008 р., коли міжбанківські позики вичерпалися і банки були змушені визнавати розмір ставки, що базується на оцінках, а не на показниках реальних угод, що дозволило тримати її на штучно низькому рівні. Так, глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке звертав увагу на те, що "система LIBOR структурно дисфункціональна" і цей недолік необхідно виправити.

Нагадаємо, розслідування махінацій з розрахунком ставки LIBOR було розпочато в 2008 р. і крім Barclays торкнулося таких великих банків, як Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Citigroup, HSBC, UBS і Deutsche Bank.

Barclays став першим банком, який визнав свою відповідальність за відповідні махінації. Як з'ясувало слідство, співробітники банку в період з 2005 по 2009 р. неодноразово маніпулювали ставкою, що призвело до виплати штрафу банком в 450 млн дол владі Великобританії і США, а також до відставок виконавчого директора Barclays Боба Даймонда і голови ради директорів Маркуса Ейджіуса.

В даний час аналогічний штраф за маніпуляції на ринку міжбанківського кредитування, пов'язані з розрахунком ставки LIBOR, загрожує британському банку RBS.

Читайте також: Великобританія ініціює реформу ринку міжбанківського кредитування LIBOR