ua en ru

Британська BAE Systems і європейський концерн EADS відмовилися від ідеї злиття (доповнення)

Британський виробник зброї BAE Systems і франко-німецький аерокосмічний і оборонний концерн EADS (материнська компанія виробника літаків Airbus) припинили переговори про злиття, яке могло призвести до створення абсолютного міжнародного лідера за обсягами продажів. Як повідомляється в релізі BAE Systems, угода зірвалася через те, що компанії не змогли домовитися про умови з урядовими акціонерами.

"BAE Systems і EADS прийшли до висновку, що в інтересах акціонерів і самих компаній слід припинити переговори і продовжити фокусувати увагу на власних стратегічних завданнях", - йдеться в повідомленні BAE.

Запропоноване злиття BAE Systems і EADS спочатку наштовхнулося на труднощі через політичні запереченя з боку урядів Великобританії, Німеччини та Франції. Французький уряд володіє 15% акцій EADS, а німецький уряд робить вплив на бізнес концерну через компанію Daimler, якій належить 22,5% в EADS.

За даними джерел, близьких до переговорів, проти угоди EADS і BAE виступала канцлер Німеччини Ангела Меркель. "Меркель заперечує проти злиття, але не називає аргументів", - пояснило джерело. У німецькому уряді дану інформацію коментувати відмовилися.

Вартість злиття BAE і EADS оцінювалася в 45 млрд дол. Обсяг продажів об'єднаної компанії міг досягти 93 млрд дол. Ідея об'єднання виникла на тлі скорочення попиту на продукцію BAE Systems і посилення конкуренції на ринку авіавиробників.

BAE Systems була приватизована в 1980-ті роки, проте британський уряд має право вето щодо потенційних злиттів компанії.

Чистий прибуток концерну EADS в I півріччі 2012 р. склав 594 млн євро. EADS працює в аерокосмічній і оборонній галузі і надає супутні послуги. До складу EADS входять літакобудівна компанія Airbus, найбільший в світі виробник вертольотів Eurocopter, а також EADS Astrium - європейський лідер у сфері космічних програм від Ariane до Galileo. EADS є найбільшим партнером в консорціумі Eurofighter, реалізує програму створення військово-транспортного літака A400M і є акціонером спільного підприємства MBDA, розробника і виробника ракетних комплексів. Штат співробітників компанії перевищує 130 тис. чоловік.

Читайте також: Німеччина не дозволить Франції посилити позиції в EADS

Чистий прибуток BAE Systems в I півріччі 2012 р. склала 474 млн фунтів. У 2011 р. компанія стала третім у світі за розміром виручки оборонним підрядником. Найбільшими ринками збуту для BAE Systems є Великобританія і США. Крім того, компанія присутня на індійському, австралійському та саудівському ринках озброєнь. Серед продуктів BAE Systems - винищувач F-35 Lightning, Eurofighter Tyhoon і авіаносець класу "Королева Єлизавета". Акції BAE Systems торгуються на біржі в Лондоні і входять в індекс FTSE 100.