ua en ru

Великобританія заблокувала створення ЄС головного управління військових операцій

Великобританія заблокувала створення ЄС головного управління військових операцій Фото: Рада ЄС

Країни ЄС планували в понеділок схвалити початок створення командного центру

Великобританія заблокувала законодавчу підготовку Європейського союзу до створення головного управління військових операцій. Про це повідомляє Euobserver.

"На засіданні Ради ЄС у понеділок глава МЗС Великобританії Борис Джонсон виступив проти початку такої роботи, пояснивши це розбіжностями з приводу "мови", - йдеться в повідомленні.

За його словами, Великобританія не буде заважати загальному оборонному плану ЄС, однак у Британії хочуть знати, що "все правильно зрозуміли".

Згідно з інформацією видання, міністри оборони ЄС повернуться до теми в Брюсселі більш докладно в четвер. Спільні плани оборони включають фонд у 500 млн євро на рік для дослідження безпілотних літаків і кібер-оборонних технологій. Фонд повинен бути виділений з бюджету ЄС, а Європейська Комісія представить деталі в червні.

Так, план повинен включити спільні закупівлі озброєнь і перетворення "бойових груп" ЄС в більш підготовлені до втручання в конфлікти в Африці і на Близькому Сході.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лайен заявила 6 березня, що міністри закордонних справ ЄС "заснували або дали початок європейському командного центру для іноземних місій".