ua en ru

Британія може вийти з системи ЄСПЛ

Великобританія може вийти з системи Європейського суду з Прово людини. Таку можливість, за повідомленнями англійських ЗМІ, політики розглядають після останнього рішення ЄСПЛ щодо британських вбивць, які відбувають довічні терміни.

Великобританія може вийти з системи Європейського суду з Прово людини. Таку можливість, за повідомленнями англійських ЗМІ, політики розглядають після останнього рішення ЄСПЛ щодо британських вбивць, які відбувають довічні терміни. Про це пише BBC.

"Міністр юстиції Кріс Крейлінг сказав, що автори міжнародних конвенцій, написаних у 50-ті роки для того, щоб більше не повторилися жахи Другої світової війни, перекинулися в могилах. Один депутат парламенту від консерваторів, відображаючи досить популярні серед торі погляди, сказав, що рішення ЄСПЛ з його "збоченими" підходами підштовхує Британію до виходу з системи ЄСПЛ ", - пише Daily Telegraph.

Обурення міністра юстиції, а також і прем'єр-міністра Девіда Кемерона (на фото), і багатьох інших британських політиків викликало прийняте Великою палатою ЄСПЛ у вівторок рішення про те, що прийнята у Великобританії практика засуджування найбільш жорстоких вбивць до довічного ув'язнення без права звільнення є "негуманною".

Європейський суд запропонував переглядати справи таких ув'язнених - їх зараз в Британії 49 - раз на 25 років і по можливості відпускати їх на волю.

Міністр юстиції Крейлінг заявив, що "народу Британії буде важко зрозуміти" таку постанову суду, а прем'єр-міністр Кемерон передав через прес-секретаря журналістам, що "дуже, дуже розчарований" рішенням ЄСПЛ і подумає про вихід Великобританії з нього, якщо консерватори виграють наступні вибори.

Своїм рішенням Велика палата Європейського суду з прав людини задовольнила скаргу трьох британців - Джеремі Бамбера, Пітера Мура і Дугласа Вінтера, - які вчинили вбивства і засуджені до довічного ув'язнення. ЄСПЛ визнав відсутність у них можливості просити про дострокове звільнення порушенням їх основних прав.

І хоча рішення суду не дає заявникам прямої можливості вийти на свободу, тепер владі Великобританії доведеться розглянути їх прохання про дострокове звільнення або пом'якшення вироку. Крім того, їм доведеться переглянути закон, що дозволяє призначати засудженим на довічне ув'язнення без права звільнитися достроково.

Зазначимо, що після остаточного скасування смертної кари в Англії та Уельсі вищою мірою покарання є довічне ув'язнення. Відповідно до закону, суддя при винесенні відповідного вироку зобов'язаний визначити мінімальний термін, який має відбути засуджений. Після закінчення цього терміну ув'язнені можуть клопотати про дострокове звільнення. Однак закон дозволяє суддям у виняткових випадках позбавляти злочинців цього права і гарантовано відправляти їх у в'язницю на все життя.

Скаргу подали Дуглас Вінтер, Джеремі Бамбер і Пітер Мур, які відбувають довічні терміни "без права просити про дострокове звільнення" за тяжкі злочини.

Вінтер відбуває вже другий довічний термін. У перший раз він був засуджений за вбивство своєї колеги в 1996 році, але незабаром його випустили на свободу достроково. У 2008 році Вінтер вбив дружину, після чого його засудили до довічного ув'язнення без права дострокового звільнення. Бамбер був довічно засуджений за вбивство п'яти членів своєї сім'ї (у тому числі двох маленьких дітей) в 1985 році, а Мур - за вбивство чотирьох гомосексуалістів в 1995 році.