ua en ru

У Британії повідомили, що отруйників Скрипаля "здав" інший російський агент

У Британії повідомили, що отруйників Скрипаля "здав" інший російський агент Фото: підозрювані в отруєнні Скрипалів (скрін з відео камер спостереження)

Завербований російський агент нібито працював у посольстві Росії в Римі

Британська розвідка вийшла на обвинувачених в отруєнні в Солсбері завдяки даним, отриманим від завербованого російського агента. Про це з посиланням на джерела повідомляє Daily Express.

Зазначимо, що підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

За даними Daily Express, кодове ім'я завербованого агента - "Аполлон". Він нібито працював у посольстві Росії в Римі, де займався збором секретних даних про діяльність НАТО. Коли на нього вийшли агенти Мі-6, "Аполлон" заявив про бажання емігрувати через невдоволення політикою президента Росії Володимира Путіна.

Повідомляється, що на початку квітня його вивезли в Британію. Там він розповів про якусь "міжнародну шпигунську мережу Москви" і впізнав передбачуваних учасників отруєння в Солсбері - Олександра Петрова та Руслана Боширова. За даними Daily Express, "Аполлон" підтвердив, що ці люди - співробітники військової розвідки Росії, і назвав їх справжні імена.

Нагадаємо, раніше у Великобританії встановили особи двох чоловіків, які фігурують в отруєнні екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові вбивства Скрипалів з використанням речовини "Новичок". Поліція оприлюднила серію фотографій з камер відеоспостереження з двома росіянами, яких звинувачують в отруєнні Скрипалів.

Як заявив міністр безпеки Великобританії Бен Уоллес, президент Росії Володимир Путін несе кінцеву відповідальність за отруєння нервово-паралітичною речовиною Скрипалів.

Також раніше повідомлялося, що в будинку колишнього розвідника РФ Сергія Скрипаля у місті Солсбері триває процес деактивації залишків нервово-паралітичної речовини "Новичок". В будинку Скрипаля, де було проведено застосування "Новичка", протягом найближчих тижнів або місяців буде проходити процедура усунення слідів нервово-паралітичної речовини.

Пізніше стало відомо, що підозрювані з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву.