ua en ru

БРИКС: У світі необхідно створити більш справедливу фінансову архітектуру і валютну систему

БРИКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) вважають за необхідне створити більш репрезентативну міжнародну фінансову архітектуру, в якій країни, що розвиваються, будуть мати більший голос і велику представленість, а також створити справедливу міжнародну валютну систему, яка могла б слугувати інтересам всіх країн і підтримувати розвиток держав з ринковою економікою, що формується, і країн, що розвиваються. Про це йдеться в Делійській декларації, прийнятій сьогодні на IV саміті організації і опублікованій прес-службою Президента Росії. При цьому наголошується, що ці економіки, які досягли масштабного зростання, вносять тепер значний внесок в глобальне відновлення.

БРИКС висловлює занепокоєння у зв'язку з погіршенням перспектив світового економічного зростання внаслідок нестабільності ринку, особливо в єврозоні. "Збільшення суверенного боргу і заклопотаності із приводу фіскальної консолідації в середньо- і довгостроковій перспективі в розвинених країнах створює нестійке середовище для глобального зростання. Крім того, надлишкова ліквідність внаслідок активних дій центральних банків на користь стабілізації національних економік перетікає в країни з формуючимися ринковими економіками, провокуючи надмірну волатильність потоків капіталу і цін на сировинні товари", - наголошується в документі. Проблемою, яка вимагає невідкладного вирішення, є відновлення довіри ринків і поновлення глобального зростання. БРИКС буде працювати з світовою спільнотою для забезпечення координації міжнародної політики в інтересах підтримки макроекономічної стабільності, що сприяє здоровому відновленню глобальної економіки.

Для розвинених економік вкрай важливо дотримуватися відповідальної макроекономічної і фінансової політики, не допускати накопичення надлишкової глобальної ліквідності і проводити структурні реформи для підвищення темпів зростання, створюючи робочі місця, йдеться в декларації. У зв'язку з цим, БРИКС закликає до забезпечення подальшого регулятивного нагляду за міжнародною фінансовою системою і його реформою, до посилення координації політики і зміцнення співпраці у сфері фінансового регулювання і нагляду, а також до сприяння стабільному розвитку глобальних фінансових ринків і банківських систем.

У цьому контексті першочерговим завданням "Групи двадцяти" на сьогоднішній день є полегшення координації макроекономічної політики, сприяння глобальному економічному відновленню і забезпечення фінансової стабільності. Бразилія, Індія, Китай і Південна Африка вітають головування Росії в "Групі двадцяти" у 2013 р. і нададуть їй сприяння для досягнення успішного результату, йдеться в декларації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що країни БРИКС підписали генеральну угоду про надання кредитів в національних валютах і багатосторонню угоду про підтвердження акредитивів.