ua en ru

Через браконьєрство Україна втрачає близько 50 млн грн щорічно, - голова Держрибагенства

Через браконьєрство Україна втрачає близько 50 млн грн щорічно, - голова Держрибагенства

За період з січня по травень 2015 р. в Україні органами рибохорони було зафіксовано близько 17,5 тис. правопорушень, з яких тільки в нерестовий період - більше 9 тисяч. Такі дані були озвучені під час засідання колегії Державного рибного господарства України у четвер, 11 червня.

Повідомляється, що, за офіційними даними, у браконьєрів було вилучено більше 93,6 тон риби на суму 5,6 млн грн.

Голова Держрибагенства України Ярема Ковалів на засіданні відзначив, що офіційні дані не відображають реальний стан речей. "Озвучені цифри збитків від браконьєрства та інших порушень - статистика, зроблена "для галочки". Реальні збитки нанесені державі - більші в рази і, за оцінками експертів, сягають до 50 млн грн".

Голова Держрибагенства наголосив, що співробітники територіальних управлінь рибохорони залишаються учасниками значної частини непрозорих схем.

На зустрічі із головами теруправлінь в рамках колегії Ярема Ковалів закликав протягом найближчих двох місяців продемонструвати нові стандарти роботи. "Ми оперативно реагуємо на факти порушень у теруправліннях, так, станом на 10 червня, на період службових розслідувань було відсторонено керівництво Головрибводу м. Києва, Донецької та Херсонської областей, а також звільнено керівництво теруправлінь Запорізької, Івано-Франківської, Миколаївської області, щодо більшості колишніх очільників розпочато кримінальні провадження", - зазначив він.

Ковалів наголосив, що залишилася низка регіонів, в яких поки немає позитивної динаміки. "Якщо протягом тижня-двох вона не з'явиться - будуть прийняті відповідні кадрові рішення", - підкреслив він.

Ковалів відзначив, що комплексна реформа рибної галузі буде презентована до кінця липня, один з її напрямків - "Ефективний нагляд та контроль" - передбачає реформування органів рибохорони. В її рамках орган буде реорганізовано, працівники пройдуть спеціальне навчання, атестацію, заробітна плата буде підвищена.