ua en ru

У БПП розповіли, який варіант мовного закону підтримуватимуть у залі

У БПП розповіли, який варіант мовного закону підтримуватимуть у залі Фото: Ірина Луценко (УНІАН)

Фракція планує голосувати за проект авторства свого нардепа

Фракція "Блок Петра Порошенка" підтримуватиме законопроект №5556 "Про мови в Україні", поданий народним депутатом Ярославом Лесюком. Про це журналістам повідомила представник президента в парламенті , народний депутат Ірина Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

Однак, як наголосила Луценко, у випадку, якщо проект Лесюка провалять, фракція підтримає законопроект №5670-д.

"Ми звичайно будемо голосувати за законопроект нашого депутата Лесюка. Але, якщо він буде провалений, ми будемо підтримувати цей великий закон (5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної", - ред.) У першому читанні однозначно, адже він відповідає нашим основним вимогам. Втім, його треба буде допрацювати. Там є "перегиби", - повідомила Луценко.

Вона наголосила, що в Україні не повинні працювати "мовні інспектори", які були передбачені у першій редакції законопроекту №5670-д.

"Давайте поки обійдемось без інспекторів. Занадто контролюючих органів. У цьому питанні - це має бути добра воля і український патріотизм. Ніякого контролю не має бути", - додала парламентар.

Нагадаємо, голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький заявив, що подання чотирьох законопроектів одночасно є політичною технологією. За його словами, частина людей в парламенті взагалі не хоче прийняття закону про мову.

РБК-Україна раніше повідомляло, що головним мовним законопроектом для розгляду у Верховній раді комітет з питань культури і духовності визначив законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".