ua en ru

BP планує 30 серпня прибрати тимчасову заглушку з аварійної свердловини в Мексиканській затоці

Британська BP планує прибрати тимчасову заглушку з аварійної свердловини в Мексиканській затоці, щоб підняти з дна важливі деталі обладнання, які, можливо, дозволять інженерам визначити, що спричинило витік нафти в затоку. За словами голови штабу з ліквідації наслідків аварії Теда Аллена, роботи з усунення заглушки почнуться 30 серпня, передає РБК з посиланням на Associated Press. Він зазначив, що зняття заглушки не приведе до того, що витік нафти поновиться, оскільки інженери BP закачали в свердловину цементуючий розчин.
Раніше BP повідомляла, що цемент, що запечатує нафтову свердловину в Мексиканській затоці, достатньо застиг. Крім того, випробування на герметичність цементної пробки показали, що заглушка стоїть міцно і дає потрібний ефект.
Нафтова катастрофа поблизу узбережжя США почалася 20 квітня 2010 р. з вибуху метану на платформі Deepwater Horizon, що знаходилася під управлінням BP. В результаті НС загинули 11 робітників платформи. За два дні платформа затонула, а з пошкодженої свердловини на глибині 1,5 км почала витікати нафта. За час аварії у води Мексиканської затоки вилилося, за останніми оцінками, від 4,1 млн до 4,9 млн бар. нафти, що однозначно робить цей витік найбільшим в історії.
З середини липня ц.р. потік нафти з пошкодженої глибоководної свердловини BP був практично зупинений завдяки тимчасовій заглушці. Очікується, що свердловина буде остаточно законсервована до кінця серпня ц.р.