ua en ru

BP дала згоду на продаж "Роснафті" своєї частки в ТНК-ВР за 27 млрд дол, - джерела

Рада директорів британської нафтогазової компанії BP дала згоду на продаж "Роснафті" своєї частки в ТНК-ВР за 27 млрд дол, передає "Ехо Москви" з посиланням на Financial Times.

За даними джерел видання, угоду затвердили на засіданні в штаб-квартирі енергетичної групи BP в центрі Лондона. Британська компанія отримає більше 10 млрд дол готівкою, до 20% акцій "Роснафти" і два місця в її складі директорів. Таким чином, BP стане другим акціонером нафтової компанії після російської держави.

Втім, джерело видання повідомило, що британці, швидше за все, будуть представлені одним представником. Операція дуже складна і деталі потрібно конкретизувати. Крім того, для покупки BP акцій "Роснафти" потрібно згоду Кремля.

Купівля "Роснафтою" ТНК-BP може мати негативні наслідки для російської економіки, вважають експерти, зазначаючи, що російський ПЕК терміново потребує колосальних інвестиціях в нові родовища, але у "Роснафти" може не вистачити ні фінансових, ні управлінських ресурсів. Якщо BP стане акціонером "Роснафти", їй доведеться враховувати ризик того, що політичні міркування стануть переважувати комерційні.

"Роснафта" зробила пропозицію ВР про покупку її частки ще влітку. Крім нафтового гіганта, єдиним реальним претендентом на купівлю частки була компанія AAR. Спочатку консорціум планував придбати близько 25%, але потім був готовий до придбання всіх акцій ВР в ТНК-ВР. Однак скласти конкуренцію "Роснафті" компанія в підсумку не змогла.

Читайте також: "Роснафта" офіційно подала заявку на купівлю частки BP в ТНК-ВР за 28 млрд дол, - джерела