ua en ru

Бойко заявив, що медична реформа суперечить Конституції

Бойко заявив, що медична реформа суперечить Конституції Фото: Юрій Бойко (УНІАН)

За його словами, медреформа також створює корупційні ризики

Медична реформа суперечить Конституції України і створює корупційні ризики. Про це лідер "Опозиційного блоку" Юрій Бойко заявив під час засідання Погоджувальної ради 17 жовтня, повідомляє прес-служба політсили.

Зокрема, Бойко підкреслив, що законопроект про медичне забезпечення не готовий до розгляду в парламенті і навіть парламентський комітет з питань охорони здоров'я не підтримав цю медичну реформу.

"Медична реформа в тому вигляді, в якому вона пропонується – це практично закріплення на законодавчому рівні платної медицини. Зрозуміло, що вона і так, фактично, є платною. Але на відміну від наших пропозицій щодо створення класичної страхової медицини, як це прийнято в усьому світі, в порушення ст. 49 Конституції йде закріплення платної медицини без забезпечення джерел, які б дозволили людям за це платити", - зазначив політик.

За словами Бойка, створення агентства з розподілу коштів МОЗ – це прямий шлях до корупції та порушення принципів децентралізації, які дозволяють місцевим органам влади брати участь у розподілі коштів на охорону здоров'я.

Він також зазначив, що розглядати "під килимом" законопроекти, які мають важливе суспільне значення – це "повторювати помилку" прийняття закону "Про освіту".

"Закон "Про освіту" викликав обурення як всередині країни, так і з боку партнерів по Євросоюзу, а також створив умови для того, щоб залишити наших громадян без вибору. І 12-річний термін освіти, і зменшення базових дисциплін, які давали можливість отримати більш ґрунтовну освіту – це груба помилка", - підкреслив Бойко.

Як відомо, політична партія "Опозиційний блок" вимагає невідкладного перегляду закону про освіту. За словами Бойка, фракція "Опоблоку" вже зареєструвала подання в Конституційний суд щодо скасування закону.