ua en ru

Бойко: Україна і Росія погодили заявку на 2013 р. на закупівлю 27 млрд куб. м газу

Україна і Росія погодили заявку на закупівлю газу на 2013 р. на рівні 27 млрд куб. м. Однак Україна, можливо, буде закуповувати в Росії навіть менше погодженого обсягу. Про це журналістам повідомив міністр палива і енергетики України Юрій Бойко, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, відповідаючи на питання, чи заявка подана на закупівлю російського газу в наступному році, Бойко сказав: "Безумовно". На питання, чи буде це обсяг на рівні 27 млрд куб. м в рік, він сказав: "Я думаю, що ми купимо ще менше".

Він також повідомив, що "у нас закупівля газу зменшилася в 2 рази, а споживання на 15%, якщо брати місяць".
На питання журналістів, чи не побоюється Бойко, що "Газпром" може звернутися в суд за недобір газу за контрактом, міністр сказав: "Це їх право".

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив баланс газу на 2012 р. з імпортом "Нафтогаз України" на рівні 27 млрд куб. м. Тим часом, "Газпром" не відкидає можливість судових розглядів з Україною у разі невиконання зобов'язань за закупівлі природного газу. В "Газпромі" очікують, що "Нафтогаз" викупить 40 млрд куб. м газу і запевняють, що це передбачено контрактними зобов'язаннями української сторони перед "Газпромом".