ua en ru

Бойко: Оппоблок наполягає на прийнятті закону про вибори до парламенту за відкритими партійними списками

Бойко: Оппоблок наполягає на прийнятті закону про вибори до парламенту за відкритими партійними списками Фото: Юрій Бойко (РБК-Україна)

Він вважає, що ухвалення відповідного закону стане запорукою відсутності політичної корупції і скупки голосів

Закон про вибори до Верховної Ради за відкритими списками має бути винесено на розгляд парламенту у другому читанні. Про це заявив співголова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко в кулуарах Верховної Ради в четвер, 17 травня, передає пресс-служба.

За його словами, мажоритарна виборча система в нинішніх реаліях перетворилася на банальну скупку голосів.

"Опозиційний блок підтримав у першому читанні закон, який дає можливість обирати депутатів за відкритими партійними списками. Таким чином люди бачать, кого вони вибирають в областях. І це правильно і справедливо. Цей закон пройшов перше читання. Він, до речі, авторства спікера парламенту. Я кілька разів питав у нього, чому він не вносить законопроект на друге читання. Він розповідає, що подано багато поправок. Ми пропонуємо їх нарешті внести і розглянути", - підкреслив лідер партії.

Юрій Бойко вважає, що прийняття відповідного закону стане запорукою відсутності політичної корупції і скупки голосів.

"Ми виступаємо за зміну виборчого законодавства, але є позиція президента, який хоче за рахунок мажоритарників збільшити своє представництво в парламенті. Тобто, спочатку вони довели народ до зубожіння, а потім ходять і скуповують голоси", - зазначив народний депутат.

За його словами, є ще одна проблема, яка стосується виборчого процесу – це непрозоре формування нового складу Центральної виборчої комісії. Влада замість того, щоб вирішити це питання у цивілізований спосіб, продовжує торги на вищому рівні.

"Сьогодні тривають банальні торги за посади в ЦВК. Це огидно, адже Центральна виборча комісія – орган, який повинен приймати рішення і затверджувати результати виборів. Він практично перетворюється в президентську контору, а це дуже погано для демократії в країні. Президент хоче мати в комісії більшість, але у нього не виходить, тому що претендентів більше, ніж вільних посад", - зазначив Юрій Бойко.

Він підкреслив, що фракція Опозиційного блоку наполягає, щоб ЦВК була сформована у відповідності з квотним принципом.

"Ми – третя за чисельністю фракція у Верховній Раді. Тому в складі ЦВК повинно бути двоє наших представників. Всі інші пропозиції ми вважаємо неприйнятними для себе, адже вони порушують квотний принцип. Ми подали дві кандидатури і очікуємо, що вони будуть прийняті. Це фахівці, які працювали в юриспруденції і мають відповідний досвід", - зазначив співголова фракції опозиціонерів.

Парламентарій нагадав, що Європейський Союз оголосив досить жорстку позицію щодо призначення нових членів ЦВК.

"Позиція ЄС полягає в тому, що в ЦВК повинні бути представлені всі фракції парламенту, і вона збігається з нашою точкою зору. А будь-які інсинуації і підготовка до фальсифікації неприйнятні", - підкреслив Юрій Бойко.

Регулярне оновлення новин з виборів президента України в 2019 році - читайте на РБК Україна.