ua en ru

У Ботсвані знайшли найбільший за останнє сторіччя алмаз

У Ботсвані знайшли найбільший за останнє сторіччя алмаз Фото (Lucara Diamond Corp): гігантський алмаз із Ботсвани

Добутий канадською компанією дорогоцінний камінь вагою 1111 карат згодом буде розділений на кілька частин

У Ботсвані на руднику Карове добули алмаз вагою 1111 карат. Це другий за величиною дорогоцінний камінь за всю історію видобутку алмазів і найбільший із знайдених за останні 110 років, повідомили у прес-службі канадської компанії Lucara Diamonds.

Як зазначається, розміри гігантського ботсванського алмазу становлять 65х65х40 мм.

У Ботсвані знайшли найбільший за останнє сторіччя алмаз

За даними Lucara Diamonds, дорогоцінний камінь не помістився в лазерну машину для аналізу. Знайдений алмаз зустрічається вкрай рідко, оскільки відноситься до категорії IIа - вища "проба" якості алмазів за критеріями чистоти, кольору і прозорості. Як уточнюють канадські добувачі з Karowe, у світі налічується лише близько 2% алмазів категорії IIа.

BREAKING NEWS: Lucara Diamond recovers 1,111 carat diamond. The world's 2nd largest gem quality diamond EVER recovered.Read more --> http://mwne.ws/1O3ELHZ

Posted by Lucara Diamond Corporation on 18 листопад 2015 р.

Найбільшим алмазом в історії вважається "Куллінан" ("Зірка Африки"), маса якого склала 3106 карат. Названий на честь власника копальні Томаса Куллінана "зірковий" камінь був знайдено 25 січня 1905 року в Південній Африці. У 1908 році алмаз було розколото на кілька частин, з яких у підсумку виготовили дев'ять великих і 96 дрібних діамантів. Одним з них, вагою 317 карат, інкрустували корону Британської імперії.

Водночас знайдений у ботсванській шахті Lucara Diamonds алмаз також буде розділений на кілька частин.

У Ботсвані знайшли найбільший за останнє сторіччя алмаз

Зауважимо, що найбільшим на сьогодні безбарвним діамантом, проданим на аукціоні, вважається "Спадщина Вінстона" вагою 101,73 карата (виготовлений з алмазу вагою 236 карат), який пішов у 2013 році з молотка на Christie's за 26,7 млн ​​дол.

Як повідомлялося, восени 2013 р. у Росії добули алмаз масою більше 235 карат, орієнтовна вартість якого становила 1,5-2 млн дол.

Раніше на аукціоні Christie's бездоганний діамант "Абсолютна досконалість" вагою 101,73 карата пішов з молотка за більш ніж 26,7 млн дол.

Нагадаємо, в серпні 2012 року світовий лідер з виробництва алмазів De Beers заявив про переведення частини свого виробництва з Лондона до ботсванської столиці Габороне. Як зазначалося, переїзд британської корпорації перетворить Ботсвану на головний міжнародний центр діамантового ринку.