ua en ru

Боррель закликає Білорусь пустити керівництво ОБСЄ для пошуку виходу з кризи

Боррель закликає Білорусь пустити керівництво ОБСЄ для пошуку виходу з кризи Фото: Жозеп Боррель (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: Юлия Струк

Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликає владу Білорусі прийняти спільний візит голови ОБСЄ від Албанії та керівника майбутнього головування ОБСЄ від Швеції для пошуку мирних шляхів виходу з кризи. Боррель поговорив по телефону з міністром закордонних справ Білорусі Володимиром Макеєм.

Про це сказано у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

"Високий представник ЄС закликав владу Білорусі розпочати інклюзивний національний діалог. У цьому зв’язку він наголосив на підтримці з боку ЄС пропозиції Албанського головування ОБСЄ та майбутнього Шведського головування ОБСЄ (з 2021 року, - ред.) сприяти діалогу в Білорусі шляхом спільного візиту, та закликав Білорусь прийняти цю пропозицію", - зазначається у повідомленні.

За словами Борреля, ЄС очікує, що влада Білорусі зупинить насильство та репресії проти громадян, звільнить всіх затриманих учасників протестів та політичних в’язнів, поважатиме свободу медіа та громадянського суспільства.

Високий представник запевнив, що Євросоюз має єдину позицію щодо подій у Білорусі, і спроби білоруської влади порушити таку єдність та зашкодити інтересам окремих країн-членів ЄС не матимуть успіху.

Нагадаємо, у ЄС планують затвердити офіційне рішення щодо можливості введення санкцій проти президента Білорусі Александра Лукашенка. Таке рішення можуть прийняти 12 жовтня.

Як писало РБК-Україна, Євросоюз ввів у дію санкції проти Білорусі, у списку санкцій знаходяться 40 чиновників.

Після цього стало відомо, що Білорусь підготувала відповідні санкції проти ЄС.