ua en ru

Боргес: МВФ не збирається скуповувати держоблігації країн єврозони

Міжнародний валютний фонд підтвердив, що не збирається скуповувати суверенні облігації країн зони євро, зокрема Італії та Іспанії, щоб допомогти подолати боргову кризу. Проте організація буде шукати шляхи для надання допомоги європейським банкам. З відповідною заявою виступив сьогодні в Москві глава Європейського департаменту МВФ Антоніо Боргес.
"Зараз МВФ не може приступити до купівлі держоблігацій, однак фонд зробить все можливе для того, щоб відновити довіру інвесторів до іспанською та італійською банкам", - сказав Боргес.
Крім того Боргес повідомив, що МВФ задоволений діями Банку Англії, який напередодні повідомив про те, що направить 75 млрд фунтів стерлінгів (87,8 млрд євро на стимулювання економіки. Таким чином, британський ЦБ відновив програму "кількісного пом'якшення", що передбачає викуп активів для захисту економіки Великобританії від боргової кризи. Коментуючи цей факт, А.Боргес повідомив, що вважає цей крок виправданим, але не думає, що Банку Англії доведеться робити які-небудь додаткові кроки.
Нагадаємо, в рамках програми "кількісного пом'якшення" Центральний банк створює нові гроші, на які набуває облігації високої якості (головним чином, урядові боргові інструменти). Це дозволяє безпосередньо влити додаткові гроші в економіку, що, як вважається, стимулює економічне зростання.
Програма була оголошена в березні 2009 р. і припинена в січні 2010 р., коли Банк Англії ухвалив рішення не змінювати обсяг викупу активів, залишивши його на рівні 200 млрд фунтів стерлінгів. Таким чином, загальний обсяг "кількісного пом'якшення" складає 275 млрд фунтів стерлінгів (322,1 млрд євро).
За підсумками що відбувся напередодні засідання Банк Англії залишив базову облікову ставку без змін - на найнижчому в історії рівні 0,5% річних.