ua en ru

Великий адронний коллайдер відновив роботу після тривалого ремонту.

Великий адронний коллайдер (ВАК) перезапущений після вимушеного простою, що тривав 14 місяців. Як повідомляє Бі-бі-сі, ученим вдалося досягти стабільної циркуляції елементарних частинок в гігантському прискорювачі відразу після півночі.

Раніше повідомлялося про успішний пробний запуск коллайдера. Перший пучок протонів пройшов по всьому 27-кілометровому кільцю прискорювача напередодні близько 20:30 за київським часом. Повноцінний запуск ВАК відбувся на 9 годин раніше запланованого терміну, повідомив агентство Associated Press представник Європейської організації ядерних досліджень Джеймс Джілліс. За його словами, "деякі учені вже встигли розійтися по домам, але їх терміново викликали назад".

Власне фізичні експерименти на адронному коллайдері почнуться пізніше. Тепер фахівцям необхідно запустити зустрічний потік елементарних частинок і поступово збільшувати їх швидкість.

Нагадаємо, що ВАК припинив свою роботу у вересні 2008 р. через пошкодження електроконтактів. Тоді в тунелі Великого адронного коллайдера стався масштабний витік рідкого гелію. Терміни повторного запуску переносилися кілька разів. Ремонт і профілактичні роботи обійшлися в 40 млн швейцарських франків (близько 25 млн євро).

Великий адронний коллайдер є найбільшим в світі прискорювачем елементарних частинок. Вартість проекту склала 10 млрд дол. Тунель, довжина кола якого складає 26 тис. 659 м, розташований на території Франції і Швейцарії. Глибина його залягання складає від 50 до 175 м. З допомогою ВАК учені сподіваються відтворити умови, які характеризували Всесвіт відразу після "Великого вибуху".