ua en ru

Більшість українців за збереження Донбасу у складі України, - опитування

Більшість українців (78%) вважають, що Луганська і Донецька області мають залишатися у складі України.

Більшість українців (78%) вважають, що Луганська і Донецька області мають залишатися у складі України. Про це свідчать дані загальнонаціонального дослідження, проведеного фондом "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 12 по 21 вересня 2014 р., повідомляє прес-служба фонду.

"Щодо політичного майбутнього Донецької і Луганської областей, тільки 7% українців згодні з тим, щоб Донбас став незалежним державним, і тільки 5% - щоб він став частиною Російської Федерації. Більшість (45,5%) українців сходяться на тому, щоб Донбас залишався частиною України на тих же умовах, що і раніше, проте значна частина - 32,5% - готові надати Донбасу у складі України більше незалежності від Києва", - йдеться в повідомленні фонду.

При цьому жителі Донбасу вважають кращим варіантом, щоб Донбас залишався частиною України з отриманням більшої незалежності від Києва (42%). Бажання, щоб ДНР і ЛНР стали незалежними державами, висловили 26%. А 16% бачать Донбас у складі Російської Федерації. На збереження статусу Донбасу на тих же умовах, що і раніше, згодні лише 7% жителів Донбасу.

Це йде врозріз з громадською думкою інших регіонів: зберегти колишній статус Донбасу воліли б 74% жителів Західної України, 53% - Центральної, 35% - Південної і 40% - Східній, а надати Донбасу більше незалежності від Києва згодні 18% жителів Західної України, 32% - Центральної, 33% - Південної і 40% - Східній.

Опитування проводилося в 110 населених пунктах у всіх областях України, Криму та Луганської області. У період опитування в Луганській області йшли інтенсивні військові дії, тому за рахунок Луганській області було відповідно збільшена квота Донецькій області, яка за багатьма параметрами мало відрізняється від населення Луганської області.

Нагадаємо, згідно з опитуванням, ставлення українців і росіян один до одного за останні кілька місяців погіршилося.