ua en ru

Більшість ліків повинні відпускатися в аптеках виключно за рецептом, - Степанов

Більшість ліків повинні відпускатися в аптеках виключно за рецептом, - Степанов Фото: Максим Степанов (zn.ua)

Голова Одеської ОДА виступає за введення системи обов'язкових рецептів

Більшість ліків повинні відпускатися в аптеках виключно за рецептом. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов, коментуючи впровадження медичної реформи на регіональному рівні.

"Більшість препаратів повинні відпускати в аптеках виключно за рецептом. Україна унікальна тим, що у нас 85% ліків в аптеках купують без призначення лікаря. Це неприпустимо. Потрібно вводити систему обов'язкових рецептів. Причому відразу необхідно передбачити виписку рецептів в електронному вигляді, адже в XXI столітті живемо. Наприклад, у вигляді додатку для смартфона з прив'язкою до банківської карти", - зазначив він.

За словами Степанова, з допомогою таких електронних систем виписки рецептів можна буде зробити більш ефективним як лікування хворих, так і в певному сенсі дисциплінувати лікарів.

Як відомо, 24 жовтня на Раді регіонального розвитку при президентові України Степанов заявив про намір реалізувати в регіоні різні елементи медреформи, не чекаючи остаточного ухвалення всього пакету відповідного законодавства.

Зокрема, в експериментальному порядку в Окнянському районі Одеської області впроваджується реформа сільської медицини, що передбачає передачу за допомогою мережі Інтернет інформації про стан пацієнтів з віддалених сіл в районні, обласні та спеціалізовані лікарні, а також створення електронних медичних карток пацієнтів.