ua en ru

У лікарні Каїра спростували смерть екс-президента Єгипту Мубарака

У лікарні Каїра спростували смерть екс-президента Єгипту Мубарака 87-річний Хосні Мубарак живий

У лікарні Каїра спростували смерть екс-президента Єгипту Хосні Мубарака. Про це повідомляє видання Masrawy з посиланням на своє джерело.

За словами джерела, Мубарак знаходиться в хорошому стані після раптового ускладнення здоров'я "але це нормально".

Нагадаємо, раніше сьогодні видання Farsnews, з посиланням на свої джерела повідомило про смерть єгипетського екс-президента.

Хосні Мубарак став президентом Єгипту в 1981 році після вбивства його попередника Анвара Садата ісламістами. До того моменту Мубарак займав пост віце-президента, а ще раніше виявив себе як воєначальника. Ставши президентом, він надовго сконцентрував у своїх руках владу в Єгипті, тричі - у 1987, 1993 і 1999 рр. - роках переизбираясь на безальтернативній основі.

При цьому країна постійно жила в режимі надзвичайного стану. У 2005 р. Мубарак був переобраний президентом вже на порівняно демократичних виборах.

Втім, авторитарний стиль управління не завадив Хосні Мубараку поліпшити відносини Єгипту, який до його приходу до влади перебував фактично в ізоляції, з міжнародним співтовариством.

Мубарак добровільно пішов у відставку з поста президента в результаті народних виступів в Єгипті в 2011 р. Після складання повноважень перебував під домашнім арештом, а в 2012 р. був засуджений на довічне ув'язнення за вбивства протестувальників.

Крім того, в травні 2014 р. Хосні Мубарак був засуджений до трьох років в'язниці. Його визнали винним у розкраданні громадських фондів. Згідно звинуваченням, колишній глава Єгипту і його сини присвоїли 17 млн дол. державних коштів, які призначалися для реконструкції президентського палацу.

Втім, у листопаді 2014 р. Хосні Мубарак був визнаний невинним у вбивстві протестувальників під час заворушень у 2011 році. Водночас суд зняв з нього інші звинувачення в корупції та порушеннях, пов'язаних з поставками газу в Ізраїль.