ua en ru

Болгарія заблокувала вступ Північної Македонії до ЄС і висунула умови

Болгарія заблокувала вступ Північної Македонії до ЄС і висунула умови Фото: міністр закордонних справ Болгарії Катерина Захарієва (flickr.com/eu2017ee)
Автор: РБК-Украина

Болгарія наклала вето на рішення Європейського союзу розпочати переговори про вступ Північної Македонії. При цьому Софія висунула низку вимог перед стартом таких переговорів зі Скоп'є.

Про це пише Euractiv.

За словами німецького міністра з європейських справ Міхаеля Рота, країна якого головує в ЄС, з болгарської точки зору є деякі відкриті питання, які необхідно з'ясувати. Позиція Болгарії фактично підірвала зусилля Німеччини почати переговори про вступ Північної Македонії ще до кінця року.

Зокрема, Болгарія заперечує проти назви Північна Македонія, яке з'явилося в минулому році після того, як Греція блокувала зусилля Скоп'є щодо вступу в НАТО. Зазначимо, болгарська сторона офіційно використовує повну назву "Республіка Північна Македонія".

Проте назва країни не входить до переліку умов, які висунула міністр закордонних справ Катерина Захарієва для зняття болгарського вето. Софія вимагає відмовитися від згадок "македонської мови" на переговорах, але сприймає формулювання "офіційна мова Республіки Північна Македонія", оскільки вважає цю мову діалектом болгарської.

Крім того, Болгарія вимагає включити до порядку денного дорожню карту щодо реалізації Договору про дружбу і добросусідство від 2017 року. Країни-учасниці ЄС проти цього, оскільки двосторонні переговори не можуть бути перешкодою для початку переговорів про вступ.

Також Софія хоче прописати в дорожній карті норму про те, що Північна Македонія не буде підтримувати македонську меншість у Болгарії.

Нагадаємо, в березні ЄС схвалив початок переговорів про членство Албанії та Північної Македонії.

У тому ж місяці Північна Македонія стала членом НАТО.