ua en ru

Болгарія відмовляється від АЕС "Белене" і 29 березня офіційно повідомить про це Москві

Болгарія відмовляється від проекту будівництва атомної електростанції (АЕС) "Белене". Про це стало відомо після сьогоднішнього засідання ради міністрів Болгарії. Як повідомив заступник міністра фінансів країни Владислав Горанов, на майданчику, де планувалося звести АЕС, буде побудована газова теплоелектростанція. Реактор вже зібраний російським "Атомстройекспорт", буде встановлений на єдиній діючій в країні АЕС "Козлодуй", повідомляє болгарське радіо BNR.

29 березня 2012 р. міністр економіки, енергетики і туризму Болгарії Делян Добрев відвідає Москву, щоб офіційно повідомити Росії про відмову від будівництва АЕС "Белене".

Тендер на будівництво АЕС "Белене" був оголошений у 2005 р., його переможцем стало ЗАТ "Атомбудекспорт". У листопаді 2006 р. між "Національною електричною компанією" (НЕК) Болгарії і "Атомстройекспорт" було підписано угоду про спорудження АЕС, проте через зміну керівництва Болгарії ці плани так і не були реалізовані. Перші роботи на об'єкті почалися в 2008 р., проте вони неодноразово зупинялися через сумніви Софії в економічній доцільності проекту. Наприкінці вересня 2011 р. "Атомбудекспорт" і НЕК Болгарії продовжили термін угоди на будівництво АЕС "Белене" ще на шість місяців - до 31 березня 2012 р.

Нагадаємо, вчора, 28 березня, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України повідомили, що Україні до 2030 р. необхідно побудувати нову атомну електростанцію потужністю 1 ГВт.