ua en ru

Болгарія і Македонія підписали угоду про відмову від територіальних претензій

Болгарія і Македонія підписали угоду про відмову від територіальних претензій Фото: Бойко Борисов і Зоран Заєв (facebook.com gianti1)

Глави урядів Болгарії та Македонії підписали історичну двосторонню угоду

Глави урядів Болгарії та Македонії підписали історичну двосторонню угоду, що включає відмову від територіальних претензій. Про це повідомляє DW.

"Прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов і глава уряду Македонії Зоран Заев підписали історичну двосторонню угоду 1 серпня 2017 року. Документ покликаний покласти кінець двостороннім спорів на етнічному і територіальному ґрунті", - йдеться в повідомленні.

Згідно інформації видання, церемонія підписання відбулася в столиці Македонії Скоп'є. Так, згідно з договором, Болгарія і Македонія визнають, що не мають ніяких територіальних претензій одна до одної і не будуть підтримувати ворожої діяльності, спрямованої проти іншої країни-підписанта. Так само угода передбачає зобов'язання не втручатися у внутрішні справи кожної з країн-підписантів.

Наголошується, що Болгарія висловлює цією угодою підтримку прагненням Македонії про приєднання до Європейського Союзу (ЄС) і Північноатлантичного альянсу. Також, угода закликає до створення спеціальної спільної комісії, яка буде займатися об'єктивною оцінкою і вирішенням спірних історичних питань.

У свою чергу, підписання документа привітали в ЄС. У заяві союзу відзначається, що ця угода "надихає весь регіон". Зазначимо, Болгарія протягом тривалого часу розглядала Македонію і македонська мова як частина свого народу і своєї мови.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що болгарський телеканал bTV приніс українській стороні офіційні вибачення за показ в ефірі карти України без тимчасово окупованого Криму.