ua en ru

Болгарія, Хорватія і Нідерланди офіційно визнали Перехідну національну раду Лівії

Міністр закордонних справ Болгарії Нікола Младенов і міністр закордонних справ і європейської інтеграції Хорватії Горан Яндрокович 26 серпня виступили зі спільною заявою, в якій визнали Перехідну національну раду законним органом влади Лівії, передає "Сіньхуа".

У МЗС Болгарії повідомили, що голови зовнішньополітичних відомств двох країн у заяві зазначили, що політичним перехідним процесом в Лівії може керувати лише ПНР, Болгарія й Хорватія будуть підтримувати її зусилля, спрямовані на захист миру в країні, створення правопорядку, будівництво демократичної держави і проведення вільних виборів.

Глави МЗС двох країн в заяві закликали воюючі сторони в Лівії до негайного перемир'я, висловили надію на швидке відновлення дипломатичних представництв двох країн в Тріполі, а також об'єднання зусиль зі світовою спільнотою з надання допомоги лівійському народу в здійсненні демократичної трансформації.

28 червня Болгарія і Хорватія вже опублікували спільну заяву, в якій визнали ПНР єдино законним представником народу Лівії.

Також ПНР визнали Нідерланди. У заяві уряду Нідерландів сказано, що ПНР повинна "забезпечити стабільне і безпечне майбутнє для лівійського народу".

За даними голландських ЗМІ, заморожені в Нідерландах лівійські активи можуть бути передані повстанцям, оскільки після повалення Каддафі повертати їх "більше нікому".