ua en ru

"Болісне рішення". Столтенберг пояснив, чому НАТО не вводить безпольотну зону над Україною

"Болісне рішення". Столтенберг пояснив, чому НАТО не вводить безпольотну зону над Україною Фото: Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО (Віталій Носач, РБК-Україна)

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг пояснив, чому Альянс не хоче вводити безпольотну зону над територією України. За його словами, НАТО не хоче прямого конфлікту з Росією.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг Столтенберга за підсумками засідання міністрів закордонних справ НАТО.

Столтенберг пояснив, що єдиний спосіб реалізувати безпольотну зону - це відправити літаки в український повітряний простір і збивати російські літаки. У такому випадку, за словами генсека НАТО, все може закінчиться "повноцінною війною в Європі, в яку буде втягнуто набагато більше країн".

"Як союзники по НАТО ми зобов'язані не допустити, щоб ця війна вийшла за межі України. Ми вирішили, що не будемо входити ні в українське небо, ні на територію України. НАТО не буде частиною цього конфлікту", - сказав він.

Як вважає Столтенберг, якщо НАТО буде безпосередньо залучено у війну в Україні, то буде "більше людських страждань, більше вбитих цивільних осіб".

"Наше головне завдання - захистити мільярд людей, які живуть в 30 країнах-членах НАТО", - додав генсек.