ua en ru

Богатирьова лобіювала відстрочку введення ліцензування імпортних ліків, оскільки намагалася взяти ліцензування під свій контроль, - джерело

Міністерство охорони здоров'я намагалося змусити Кабінет міністрів відстрочити або зовсім скасувати необхідність введення ліцензії на імпорт ліків, повідомило РБК-Україна джерело в уряді.

За словами джерела, цей інструмент значно звужує можливості корупційних схем при бюджетних закупівлях, усуває посередників і можливість продажів за завищеними цінами. «Мінохоронздоров'я протягом 2012 р. провів тендерів із закупівлі ліків на суму 1,8 млрд грн. Левова частка грошей дісталася підконтрольним Раїсі Богатирьовій компаніям, зрозуміло, що питання збереження діючої системи закупівель був для неї більш, ніж принциповим», - стверджує джерело.

За словами джерела в Кабміні, прем'єр був обізнаний про те, хто стояв за масової кампанією з дискредитації уряду в ЗМІ і спонсором широко розрекламованих громадських акцій.

Паралельно Богатирьова відчайдушно намагалася провести в урядовій постанові пункт про те, що органом ліцензування повинен бути сам МОЗ, а не Державна служба лікарських засобів. Однак, такий підхід не поділяли ні більшість відомств, у тому числі Міністерство юстиції, ні особисто прем'єр-міністр, відзначило джерело.

Співрозмовник також не виключив, що найближчим часом може бути поставлене питання про відставку керівництва МОЗ. «Фактичний саботаж урядових ініціатив по ліцензуванню імпорту, так само, як і недавній скандал з вакцинами виробництва компанії «Фармстандарт-Біолік», в кінцевому рахунку, можуть коштувати Раїсі Богатирьовій крісла міністра», - резюмував джерело.

Нагадаємо, Кабінет міністрів прийняв постанову №103, яким функції з ліцензування імпорту були віддані не підпорядкованої безпосередньо Міністерству охорони здоров'я Державній службі з лікарських засобів.

На останньому засіданні Кабміну профільне міністерство критикував і Микола Азаров. «Спекуляції щодо можливого дефіциту, призупинення поставок ліків треба розцінювати як саботаж і безпідставні спекуляції. Певні ділки фармацевтичного ринку разом з недобросовісними чиновниками зробили все, щоб зірвати вступ в силу норм цього закону. Попереджаю про персональну відповідальність посадових осіб - у першу чергу за забезпечення прав пацієнтів на доступне і якісне лікування», - зазначив прем'єр.

Читайте також: Богатирьова провокує штучний дефіцит імпортних ліків, - джерело