ua en ru

Богатирьова провокує штучний дефіцит імпортних ліків, - джерело

Міністерство охорони здоров'я України фактично саботувало розробку нормативної бази для ліцензування імпорту лікарських засобів. Про це повідомило джерело в Кабміні.

«Прийняття влітку 2012 р. закону про ліцензування імпорту - ініціатива Президента України, озвучена ним на засіданні РНБО ще в травні минулого року. Проект розроблений Кабінетом міністрів на початку літа, в сесійній залі його підтримали 259 депутатів. У міністерства було більше семи місяців, щоб підготувати нормативну базу для реалізації ліцензування. Однак за вказівкою Богатирьової ця робота була заблокована, а в подальшому розгорнута інформаційна кампанія, підкріплена фінансуванням фармбізнесу, про те, що країна з 1 березня залишиться без імпортних ліків», - повідомило джерело.

За словами представника Кабміну, всі розмови про необхідність скасування закону абсолютно безпідставні і йдуть врозріз зі словами Президента. «Ліцензування імпорту лікарських засобів - серйозний прорив у створенні цивілізованого фармринку, у якому найбільше не зацікавлені «сірі» імпортери і сам МОЗ. З введенням імпорту з процесу постачань ліків виключаються численні посередники, контролюється ціна препарату, умови його ввезення та зберігання, відсікається можливість продажу фальсифікату. А найголовніше, завдяки новому закону чиновники МОЗ не зможуть вистраіватькоррупціонние схеми при тендерних закупівлях і використовувати безліч посередників у поставках для збільшення «відкатів»», - підкреслило джерело.

У міністерстві був запасний варіант вирішення питання - законодавчо визначити сам МОЗ органом, який видає ліцензії. Але ці ініціативи були присічені Мін'юстом, так як на особу конфлікт інтересів: сам видаю ліцензію, реєструю і закуповую. «Зрозумівши, що з введенням ліцензування імпорту МОЗ позбудеться можливості закуповувати низькоякісні азіатські препарати через мережу офшорів і видавати їх за оригінальні ліки світових брендів, Богатирьова вирішила спровокувати штучний дефіцит імпортних ліків, підключивши до цього сірий фармбізнес і піднявши інформаційну хвилю», - вважає представник Кабміну.