ua en ru

Бойовики планують порушити роботу української ГТС, - ЗМІ

Бойовики планують порушити роботу української газотранспортної системи.

Бойовики планують порушити роботу української газотранспортної системи. Про це повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

За даними видання, бойовики планують "вимкнути" з ГТС мінімум один магістральний газопровід "Союз", що забезпечує четверту частину транзиту російського газу в Європу. Протяжність газопроводу - 1567 км, він проходить через всю територію України з східного Новопскова, через полтавські газові родовища, зокрема Шебелинку, з експортними виходами на ГТС Угорщини (через газовимірювальну станцію Берегово) та Словаччини (через ужгородське напрямок). Проектна пропускна здатність магістрального газопроводу "Союз" перевищує 26 млрд куб. м в рік. Крім транзиту російського газу, ця газова магістраль забезпечує доставку газу мешканцям кількох областей України.

Крім того, в Донбаському регіоні знаходяться два ПСГ - Вергунское (в ньому зараз зберігається понад 176 млн куб. м газу) і Краснопоповское (з запасом 19,5 млн куб. м). Ці підземні сховища використовувалися в сезонний максимум для підтримки тиску в транспортному вузлі "Донбасстрансгаза" та забезпечення Донецької та Луганської областей стабільним газопостачанням.

Бойовики планують порушити роботу української ГТС, - ЗМІ

Як наголошується в статті, якщо на карту АТО накласти схему газової інфраструктури регіону, то чітко проглядається, що бойовики ведуть бойові дії акуратно по лінії проходження газомагістралей і найважливіших газорозподільних вузлів в Луганській і Донецькій областях.

Бойовики намагаються прибрати територію, по якій проходять газопроводи з російських Єльця, Петровська, Оренбурга й в напрямку Александрова Гая та Таганрога. Тобто у прямому сенсі слова під прицілом опинилися не менше трьох вхідних і двох виходять магістральних газопроводів в Луганській та Донецькій областях.