ua en ru

Бойовики не хочуть віддавати полонених офіцерів і рядових рідкісних спеціальностей, - центр звільнення заручників при СБУ

Бойовики не хочуть віддавати полонених офіцерів і рядових рідкісних спеціальностей.

Бойовики не хочуть віддавати полонених офіцерів і рядових рідкісних спеціальностей. Про це в ефірі 5 каналу заявив парламентер міжвідомчого центру з обміну полоненими при Службі безпеки України Юрій Тандем.

"Ви знаєте, я радий, що у Мінську, все-таки, домовлялися, і були результати, коли були звільнені хлопці. Проблема в тому, що зараз є така зупинка, яка як з одного, так і з іншого боку пояснюється по-різному. Ми бачимо, що нам не віддають офіцерів і нам не віддають рядових рідкісних спеціальностей, потрібних спеціальностей, скажімо так. І коли ми входимо в переговорний процес, спілкуємося з ним, вони вигадують різні причини, щоб не віддавати за принципом "всіх на всіх". Ми бачимо, що за їх спинами стоять люди, які, очевидно, мають відношення до сусідньої держави. Вони намагаються маніпулювати нашою свідомістю. З іншого боку, за польовим командирам бувають випадки, коли ми забираємо дійсно, хоча польові командири не знають нюансів мінських угод. Вони просто віддають. І справді, тоді віддають і офіцерів, і поранених хлопців, і тоді ми можемо забирати тіла, душі яких вже на небі", - сказав Тандем.

За його словами, в загальній складності, з полону бойовиків на Донбасі звільнені більше тисячі українських заручників.

"Працює кілька великих груп, які цим займаються. Є центри, як Дніпропетровський потужний центр, які дійсно допомагають визволяти хлопців. Але також люди просто виходять звідти або їх просто відпускають. Але цифра - більше тисячі, це факт. І ту цифру, про яку говорить Президент, вона правильна", - сказав Тандем.

Нагадаємо, 12 жовтня Президент України Петро Порошенко заявив, що з полону терористів звільнено вже майже 1,5 тис. осіб.