ua en ru

Бойовики готують наступ на Донбасі, - Міноборони США

Бойовики готують наступ на Донбасі, - Міноборони США Фото: Ештон Картер

США продовжують підтримувати українську армію нелетальним озброєнням

Проросійські сепаратисти на сході України ймовірно здійснять новий наступ. Про це в середу заявив міністр оборони США Ештон Картер, передає Deutsche Welle.

За його словами, підтримувані Росією сили "готуються до чергового раунду бойових дій, що йде врозріз з мінськими домовленостями", передає агентство AFP.

Картер додав, що США продовжують підтримувати українську армію засобами радіозв'язку, радарами, бронеавтомобілями та іншим нелетальним озброєнням. При цьому він підкреслив, що найбільший тиск на Росію зараз надають економічні санкції, а також падіння світових цін на нафту. Глава Пентагону визнав "більшу вагу" європейських санкцій, оскільки в Росії значно більше торговельних зв'язків з Європою, ніж з США.

Зазначимо, що нелетальним озброєнням підтримка України з боку США не закінчується. Так, з березня по жовтень у Львівській області проходять спільні українсько-американські військові навчання. В їх рамках десантники армії США проводять тренінги для своїх українських колег. Зокрема, 290 членів 173-ї повітряно-десантної бригади під керівництвом американських інструкторів, які прилетіли у Львів кількома рейсами ще 14 і 15 квітня, здійснюють підготовку у Яворівському навчальному центрі Львівської області. Навчання проходять в три етапи, протягом 8 тижнів будуть навчатися 300 військовослужбовців. Як повідомлялося раніше, всього за період навчань тренінги пройдуть 900 бійців Нацгвардії.

Крім того, США продовжують надавати непряму допомогу Україні, закликаючи до надання подальшого тиску на Росію з боку світового співтовариства. Так, за словами прес-секретаря Білого дому Джоша Ернеста, Вашингтон збирається продовжити тісну роботу з європейськими партнерами щодо надання додаткового тиску на Росію і продовження її "ізоляції" до тих пір, поки вона не почне робити кроки, передбачені мінськими домовленостями.

"На жаль, ми не побачили виконання мінських зобов'язань з боку Росії", - заявив Ернест, додавши, що США та європейські партнери продовжать "ізоляцію Росії, щоб вона зазнала економічні витрати за дестабілізацію України".

Нагадаємо, головнокомандувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Бридлав заявив, що "проросійські сили" використовували недавнє затишшя на сході Україні для можливої підготовки до нового наступу.