ua en ru

BNP Paribas вирішив продати українську колекторську компанію "Кей-колект"

BNP Paribas вирішив продати українську колекторську компанію "Кей-колект". Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, BNP Paribas продає компанію "Кей-колект", яка займається стягненням проблемних боргів позичальників Укрсиббанку. Покупцем виступає компанія "Укрборг", співвласником якої є керуючий партнер найбільшої юридичної фірми "Астерс" Олексій Дідковський. "Юристи Укрсиббанку, які відпрацьовували портфель "Кей-колект", вже не займаються цими боргами", - повідомило джерело, близьке до переговорів. Дідковський відмовився коментувати угоду. У "Укрборге" стверджують, що вона поки не закрита: "Портфель все ще перекладається, зараз тривають переговори про ціну компанії". В " Укрсиббанку " та BNP Paribas на запит не відповіли.

Крім того, BNP Paribas заснувала "Кей-колект" з часткою 100% в капіталі в жовтні 2011 року для очищення балансу Укрсиббанку. На початку створення компанії УкрСиббанк продав їй борги 3 тис. позичальників на 2,5 млрд грн. При цьому компанія займалася купівлею боргів у інших банків.

"Вони агресивно увійшли на ринок і брали участь у більшості тендерів на продаж портфелів банків. Вони купували борги за більш цікавою для банків ціною і тому часто вигравали", - розповів колишній член правління ОТП Банку Михайло Кузьмін, який відповідав в установі за роботу з проблемною заборгованістю.

За словами фінансистів, BNP Paribas почав пошук покупця для "Кей-колект" у квітні. Серед претендентів були Альфа-банк, Дельта Банк і кілька невеликих гравців. Президент Альфа-банку Олександр Луканов і співвласник Дельта Банку Микола Лагун заявили, що "не пам'ятають про переговори про купівлю". Один з учасників переговорів повідомив, що Дельта Банк запропонував 25 млн дол, Альфа-банк - 30-35 млн дол, а "Укрборг" - ще більш високу ціну. За інформацією одного з претендентів на "Кей-колект", компанія обслуговує борги номінальною вартістю 4-5 млрд грн (до 600 млн дол). Тому навіть з урахуванням неможливості стягнути понад 75% заборгованості покупець запрацює не менше 40 млн дол.

"Альфа-банк дуже хотів купити колектора. Ймовірно, він фондує покупця, щоб отримати частину портфеля",- сказало джерело, близьке до "Кей-колект". Факторингова компанія "Вектор Плюс", що входить в "Укрборг", 28 листопада 2012 року купила у Сведбанку портфель кредитів на 2,84 млрд грн. В той же день половина портфеля була переуступлена колекторської компанії Альфа-банку - ТОВ "Кредитні ініціативи". "Ми не фондируем "Укрборг" і не маємо відношення до цієї операції", - стверджує Луканов.

Експерти називають кілька причин продажу "Кей-колект". "Ринок колекторських послуг не став цивілізованим, у нього немає регулятора, який регламентує ринок купівлі/продажу боргів, немає нормальної законодавчої бази", - говорить генеральний директор Європейського агентства з повернення боргів Олександр Ільчук.

"Схоже, BNP Paribas вибрав таку стратегію відходу з українського ринку: поступова продаж бізнесів, з яких він може вийти", - говорить заступник голови правління одного з найбільших банків з іноземним капіталом.