ua en ru

BNP Paribas продає кредити нафтогазових компаній на 11 млрд дол

Французький BNP Paribas виставив на продаж портфель кредитів на суму близько 11 млрд дол., виданих компаніям нафтогазового сектора. Як повідомила The Financial Times з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, продаж активів спрямований на скорочення балансу на 10% (92 млрд дол.) до кінця 2012 р. Розпродаж активів дозволить BNP знизити занепокоєння інвесторів з приводу здатності банку протистояти посиленню європейської боргової кризи.
За словами джерел, банк веде переговори як мінімум з трьома потенційними покупцями, серед яких американські і канадські банки. У самому BNP цю інформацію не коментують. Однак його офіційний представник заявив, що фінансовий інститут не має наміру покидати світовий енергетичний бізнес і буде продовжувати кредитувати клієнтів в цьому секторі.
Раніше BNP скоротив свою присутність в Х'юстоні - центрі американської нафтогазової індустрії, перевівши частину своїх співробітників в Нью-Йорк. Банк ставить метою зменшити боргове навантаження в американській валюті на 60 млрд, причому на 40 млрд - до кінця цього року.
За словами глави відділу торгівлі сировиною BNP Жака Олівера Томанна, обсяг кредитування в галузі впаде найближчим часом на чверть. Це пов'язано з тим, що європейські банки, що раніше домінували в цьому секторі, будуть позбавлятися від своїх активів.
В даний час багато європейських банків, включаючи французьких конкурентів BNP - Societe Generale і Credit Agricole, активно розпродають свої активи і скорочують баланси, щоб відповідати мінімальним вимогам власного капіталу, які набувають чинності в червні. "З точки зору ризику це зниження боргового навантаження необхідне - більш міцна база власного капіталу в кризу грає роль певного буфера. Це один з основних уроків, які необхідно було отримати фінансовому ринку за підсумками спаду 2007-2008 рр.", - сказав РБК daily старший аналітик IHS Global Тімо Кляйн.
За словами аналітика Deutsche Bank Research Яна Шилдбаха, в цьому році європейські банки зіткнуться з серйозними викликами. "По-перше, це уповільнення темпів зростання економіки, що знизить їх операційні результати. По-друге, тиск з боку європейських регуляторів, які вимагають підвищення рівня власного капіталу фінансових інститутів. По-третє, їм необхідно адаптувати свої бізнес-моделі до нових умов, які характеризуються підвищеним рівнем різних регуляторних обмежень і більш низькою прибутковістю", - пояснив РБК daily експерт. У підсумку все це буде підштовхувати європейські банки до скорочення обсягів кредитування і продажу різних непрофільних активів, сказав Шилдбах.
BNP Paribas представлений в Україні дочірньою компанією - банком "Укрсиббанк". Французькому BNP Paribas в банку належить 84,99%.