ua en ru

BMW спростувала участь у картельній змові з низкою німецьких автоконцернів

BMW спростувала участь у картельній змові з низкою німецьких автоконцернів Фото: BMW (pixabay.com/DarkoStojanovic)

Виробничі ради Volkswagen і Daimler вимагають розслідування

Компанія BMW спростувала свою участь у картельній змові з низкою німецьких автоконцернів, в числі яких називають Volkswagen, Audi, Porsche і Daimler. Про це повідомляє DW.

"В BMW не заперечують, що керівництво концерну зустрічалося з представниками Volkswagen, Audi, Porsche і Daimler. Проте в концерні стверджують, що ці зустрічі були необхідні для створення інфраструктури використання рідкого реагенту AdBlue. Цей реагент потрібен для очищення вихлопних газів дизельних двигунів", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією компанії, технологія для очищення вихлопних газів, які використовуються BMW, відрізняється від технологій конкурентів і дозволяє без маніпуляцій досягати показників за вихлопним газам, до яких зобов'язує закон.

У свою чергу, виробнича рада концерну Daimler вимагає розслідувати звинувачення в картельній змові. Крім того, виробнича рада Volkswagen теж вимагає звіту про ситуацію від керівників концерну.

Наголошується, що якщо обвинувачення на адресу автовиробників підтвердяться, це стане однією з найбільших картельних змов за всю історію німецької економіки. Компаніям загрожують мільярдні штрафи та іміджеві втрати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що інформацію про ймовірну змову провідних німецьких автовиробників минулого тижня опублікував німецьке видання Der Spiegel. За даними видання, представники Volkswagen, Audi, Porsche, BMW і Daimler з початку 1990-х років регулярно зустрічалися. У цих зустрічах брали участь понад 200 фахівців, які входили в більш ніж 60 робочих груп.

Таким чином, німецькі автовиробники замінили ринкові механізми конкуренції таємними угодами, а на зустрічах обговорювали вибір постачальників і вартість деталей. За даними видання, саме на одній з таких зустрічей ухвалили рішення, яке призвело до скандалу щодо махінацій з вихлопами дизельних двигунів.