ua en ru

Bloomberg назвав основні фактори, що можуть вплинути на світові ціни нафти у 2018 році

Bloomberg назвав основні фактори, що можуть вплинути на світові ціни нафти у 2018 році Фото: експерти визначили фактори впливу на ціни нафти у 2018 році (lukoil.ru)

Експерти очікують низької волатильності цін контролю за ОПЕК, однак побоюються спекулянтів

В 2018 році ціни на нафту очікує низька волатильність, оскільки ОПЕК має намір жорстко контролювати ринок, однак не виключається вплив спекулянтів. Про це повідомляє Bloomberg.

Експерти агентства оцінили ситуацію на світовому ринку нафти і назвали п'ять основних факторів, що можуть вплинути на ціни в майбутньому році.

Так, першим чинником експерти вважають очікуване зростання поставок сланцевої нафти з США. Проаналізувавши коливання вартості нафти після вибуху на трубопроводі в Лівії, експерти прийшли до висновку, що він спровокував збільшення ціни північноморської нафти марки Brent до рівня вище 66 доларів за барель, при цьому нафта техаської марки WTI трималася на рівні нижче 60 доларів. Агентство називає різницю між вартістю двох марок найбільшою більш ніж за два роки. Така ситуація пов'язана з тим, що ураган "Харві" на час обмежив доступ до запасів в США, так що в новому році можна чекати розширення американського експорту. Із зростанням видобутку сланцю очікуються рекордні поставки нафти з США в 2018 році.

За словами засновника лондонського хедж-фонду Matilda Capital Річарда Фаллартона, у разі збільшення видобутку сланцю і канадської нафти в першій половині 2018 року і паралельного скорочення видобутку ОПЕК, ця різниця може збільшитися ще більше.

Другим не менш важливим фактором експерти Bloomberg вважають контроль з боку ОПЕК, яка утримує видобуток нафти, намагаючись збалансувати ринок. У зв'язку з цим багато учасників ринку грають на підвищення Brent. Премії ф'ючерсів з постачанням в грудні 2018 року піднялися до вищого рівня по відношенню до премій фючерсов на грудень 2019 року, і розрив може збільшитися і далі.

Третім чинником, який може вплинути на ринок нафти, експерти вважають вплив геополітичних ризиків.

Так, з огляду на політичну ситуацію в світі, великі гравці нафтового ринку були зайняті купівлею опціонів в надії виграти від різкого стрибка цін на нафту. Опціони на грудень 2018 року по 100 доларів за барель залишаються найпопулярнішими контрактами Brent для. Венесуела, Іран і Саудівська Аравія вважаються країнами, які можуть вплинути на ціну на нафту, відзначає Bloomberg.

Незважаючи на існуючі ризики, за спостереженнями експертів четвертий основний фактор впливу, а саме волатильність цін впала до мінімуму за три роки на фоні стабільного зростання цін. ОПЕК чітко окреслила свої плани на 2018 рік, із-за чого банки, у тому числі Societe Generale SA, чекають продовження зниження волатильності в майбутньому році.

Ну і останнім фактором ризику, який непокоїть аналітиків, названо можливий вплив на ринок спекулянтів. На сьогодні, кількість ставок на підвищення Brent і WTI (більше 0,9 млн) є рекордним.

За підрахунками експертів, зараз таких контрактів набагато більше, ніж контрактів, розрахованих на зниження, що дозволяє вважати, що в 2018 року може статися обвал, викликаний діями спекулянтів, попереджає Bloomberg.

За оцінкою головного аналітика в DNB Bank ASA Торбйорна Кьюса, складність у тому, що досить складно ідентифікувати цих гравців.

Нагадаємо, станом на ранок 28 грудня, ціна північноморської нафти марки Brent сьогодні вранці, 28 грудня 2017 року, знаходиться на позначці вище 66 доларів за барель.