ua en ru

Блокада Донбасу: Міненерго допускає використання електроенергії з РФ

Блокада Донбасу: Міненерго допускає використання електроенергії з РФ Фото: блокада Донбасу змушує Кабмін оголосити НС в енергетиці

Блокада Донбасу призвела до енергокризи в країні

Через блокаду Донбасу у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості допускають використання електроенергії з Росії. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Україна в новому світлі: уряд готовий оголосити надзвичайний стан в енергетиці".

Зокрема, про можливе нарощування використання російської електроенергії йдеться в проекті розпорядження Кабінету міністрів "Про прийняття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії", який сьогодні буде розглянуто на засіданні уряду. В числі іншого вона передбачає, що НЕК "Укренерго" буде повинно "визначити умови та обсяги міждержавних перетоків електроенергії".

"Це означає, що Міненерго допускає ситуацію використання дорогої аварійної допомоги з РФ. Це єдина країна, з якою в України підписано відповідний договір. При цьому потужність перетікання обмежена 600 МВт, а за кожен російський мегават потужності державі доведеться заплатити близько 80 доларів", - сказано в матеріалі.

Згідно з проектом розпорядження Кабміну, що вводяться з-за блокади Донбасу надзвичайні заходи припускають, що "Укренерго", виходячи з наявних запасів вугілля різних марок, має визначити допустимий рівень зниження резерву енергогенеруючих потужностей", встановити ліміт по складу устаткування для кожного енергоблока ТЕС.

"Це означає, що для економії вугілля підприємства будуть працювати, використовуючи мінімальний склад обладнання. Крім того, оператора магістральних мереж належить встановити тимчасові обмеження щодо їх пропускної здатності", - йдеться в статті.

Зазначимо, якщо розпорядження буде прийнято, набуде чинності з моменту опублікування і буде діяти протягом місяця.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик обіцяв, що, незважаючи на блокаду Донбасу, Україна не буде імпортувати електроенергію з Росії.